!
2324 WBL GRA LEI Kuijt
22 oktober 2023

Top vier scheidt zich al voorzichtig af in Women's Basketball League

De top vier begint zich al voorzichtig af te scheiden van de rest in de Women's Basketball League. Sportiff Grasshoppers en TopKip Lions zijn als enige twee nog ongeslagen na vijf speelronden. Grasshoppers hield zaterdag met 68-109 huis bij Jolly Jumpers, terwijl de Lions met 76-38 te sterk waren voor Zorg en Zekerheid Leiden. Triple Threat blijft door een 51-86 zege bij Den Helder Suns in het spoor, net als Startportaal Binnenland, dat nipt met 74-76 zegevierde bij Basketbal Academie Limburg. QSTA United was deze speelronde vrij.

Jolly Jumpers - Sportiff Grasshoppers 68-109

Grasshoppers-coach Axel Gouw wist vooraf niet zo goed wat hij van Jolly Jumpers kon verwachten. Uiteindelijk werd het een makkelijke avond voor zijn ploeg. Grasshoppers vertrok na een 40-61 voorsprong bij rust met een ruime 68-109 zege uit Tubbergen, aangevoerd door Lotte van Kruistum die voor 30 punten en 8 rebounds tekende. Karin Kuijt scoorde er 19 en had 6 assists.

Gouw: "Zij scoren in de eerste helft ook veel, maar daar ligt bij ons nog niet de prioriteit. We weten heel goed wat er moet gebeuren om dat te verbeteren. We doen een aantal dingen goed, maar nog niet altijd. Zelf hebben we een geweldig percentage geschoten en met momenten was het oogstrelend. Laten we dat koesteren en genieten van de mooie dingen die we gezien hebben.”

"Grasshoppers was vandaag twee maten te groot", zag Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers. "We hebben geen kans gehad. Ondanks dat we wisten dat Grasshoppers beschikt over goede schutters gaven wij te weinig druk op de bal. Close-outs waren te voorzichtig, roteren ging te langzaam. Daardoor kregen zij vooral in het begin te veel makkelijke schoten. De wedstrijd was daardoor snel gespeeld. Ons team is desondanks wel blijven spelen en vechten tot de laatste minuut. Dat was goed om te zien."

TopKip Lions - Zorg en Zekerheid Leiden 76-38

Debutant Zorg en Zekerheid Leiden mocht één kwart (14-15) dromen van een mooi resultaat in Landsmeer. In het tweede kwart boog de thuisploeg de achterstand om in een voorsprong, om vervolgens na rust (33-25) de tegenstander geen kans meer te geven. In de tweede helft scoorde Leiden nog maar 13 punten, de Lions zelf 43. Janna Vogelaar was met 15 punten topscorer bij TopKip Lions, dat vijf speelsters in de dubbele cijfers had. Evi Dekker was met 13 punten de meest productieve speelster bij Leiden.

Leiden-coach Richard den Os oordeelde hard over zijn team na rust: "Wij beginnen goed en spelen een prima eerste helft, al vind ik nog steeds dat het aanvallend beter moet. De eerste minuten van de tweede helft zijn ook nog okay, maar wat we daarna laten zien heeft niets met basketball op eredivisie-niveau te maken. We zakken op alle vlakken door de ondergrens. Je kunt ruim verliezen in Landsmeer, maar dit was gewoon teleurstellend. En dat is jammer, omdat we al hebben laten zien dat we veel beter kunnen."

Zijn collega Chris van Kampen zag dat zijn team in het begin moeite had met de Leidse defense. "Onze starters deden het niet zo goed. Toen ik ging wisselen, ging het beter lopen en keerden we de wedstrijd om. In de tweede helft waren we goed, vooral verdedigend, en konden Pleun Emmelot en Mia Lieverst vanuit de jeugd nog hun debuut maken. Aanvallend zijn er nog wel stappen te zetten."

Den Helder Suns - Triple Threat 51-86

De drastisch verjongende ploeg van Den Helder ontbeert volgens coach Mario Bennes vooral 'scorend vermogen' en dat brak het team ook op tegen Triple Threat. Het eerste kwart (17-17) ging het nog gelijk op, daarna leed de thuisploeg steeds meer balverlies en daar wist de formatie van Laki Lakner wel raad mee. Uiteindelijk scoorde Tripe Threat 32 punten uit de 30 turnovers van Den Helder. Via een 21-8 tweede kwart stonden de bezoeksters bij rust met 38-25 voor.

Ook het derde (27-13) en vierde kwart (21-13) waren voor Triple Threat, dat in Quinta van Schijndel met 28 punten (11 op 16) de topscorer in de gelederen had. Bij Den Helder eindigden Lotte Toornstra (15 punten en 8 rebounds) en Brooke Bigot (13 punten) in de dubbele cijfers. De 49 rebounds van de Suns, waarvan 20 aanvallend, waren volgens Bennes wel 'een lichtpuntje'.

Basketbal Academie Limburg - Startportaal Binnenland 74-76

De spannendste wedstrijd van het weekeinde werd gespeeld in Weert, al ervaarde Binnenland-coach Remy de Wit dat anders. "Met vier minuten te spelen stonden we er nog acht voor. In plaats van op tien of twaalf te komen, gooit BAL er op het einde nog een paar ballen in, waardoor het nog even spannend leek te worden, al had ik dat gevoel niet. Ik vond wel dat we de hele wedstrijd achter de feiten aanliepen en daardoor ook steeds achter stonden."

"Maar er is veel gebeurd de afgelopen periode met onze selectie", legt De Wit uit, "met blessures, speelsters die terug komen van blessures en Oksana Fastova waar we in goed overleg afscheid van hebben genomen. Neemt niet weg dat we verdedigend ver onder de maat waren en daar maakte BAL, dat fris en vrij speelde, dankbaar gebruik van. Uiteindelijk geeft de ervaring de doorslag, wat je terug ziet aan de cijfers van Marlou de Kleijn. Ze scoorde 37 punten en was niet te stoppen. Eline Kasius voegde daar nog 21 punten aan toe. Ons grootste probleem was de rebound. Dat gevecht verloren we. Maar een zege is een zege en we staat er nog steeds goed voor."

BAL-coach Jorrick Creyghton vond het wel 'flink spannend'. "We speelden de hele wedstrijd goed. We zijn fel en doen wat we graag willen. Als we dat door kunnen zetten, gaan we goede wedstrijden spelen en zullen de resultaten beter zijn. We kunnen een hoop dingen verstoren bij goede, tactische teams, alleen zijn onze gewoontes nog niet zo vast dat we dat de hele tijd kunnen doen. Maar dit was een mooi teken van wat we in onze mars hebben."

Foto: Wim Kulk

Gerelateerde artikelen