!
6 november 2022

Topkip Lions van de nul af in WBL na zege op Startportaal Binnenland

Door Ronald van Dam

Topkip Lions heeft de eerste zege van het seizoen binnen in de Women's Basketball League. De club uit Landsmeer stuurde zaterdag Startportaal Binnenland met een 75-63 nederlaag terug naar Barendrecht. De laatste plek op de ranglijst wordt nu gedeeld met Basketbal Academie Limburg dat thuis met 63-69 verloor van LGITS.nl Martini Sparks. Enigszins verrassend was de 67-62 nederlaag van Sportiff Grasshoppers bij Lekdetec.nl dat een moeilijke periode te boven lijkt. Jolly Jumpers blijft het goed doen en won voor de vijfde maal, dit keer in eigen huis met 71-66 ten koste van Triple Threat.

Lekdetec.nl - Sportiff Grasshoppers 67-62

Beide teams gaan in de eerste helft lang gelijk op, maar is het Lekdetec.nl dat richting de rust (35-29) het eerste gaatje slaat. De thuisclub loopt in het derde kwart aanvankelijk nog wat verder uit, om Grasshoppers vervolgens toch weer aan te zien haken bij 42-41. Aan het einde van het kwart is het verschil toch weer vijf punten (49-44) in het voordeel van Lekdetec.nl, geen marge om rustig achterover te kunnen leunen. In het laatste kwart komt de ploeg van Renate Sluijs bij 53-55 zelfs nog even op voorsprong, maar in slotfase is de thuisclub de meest koelbloedige van de twee en sleept op de vrije worplijn alsnog de zege binnen.

En dus leed Grasshoppers de tweede nederlaag op rij. Sluijs: "Afgelopen woensdag werden we voorbijgelopen, waardoor Binnenland te makkelijke scores kreeg. We kregen de zaken niet op orde in de verdediging. En dat was zaterdag ook weer het geval. Als dan aanvallend de driepunters niet vallen en je inside te veel mist, weet je dat het heel lastig gaat worden.”

Topscorers Grasshoppers: Lotte van Kruistum 14 punten en 12 rebounds; Fleur Kuijt 13 punten en 8 rebounds; Mia Hordijk 10 punten.

Jolly Jumpers - Triple Threat 71-66

De thuisclub had door omstandigheden niet optimaal kunnen trainen, maar begon goed met een 6-0 start. Bij 13-14 kwam Triple Threat voor het eerst voor, waarna Jolly Jumpers het initiatief weer terugpakte en met een 37-32 voorsprong de rust in ging. Het derde kwart was voor Triple Threat (52-55), maar uiteindelijk hield de ploeg van Chris Stomp en assistent-coach Martijn Bos met een sterk vierde kwart de punten in Tubbergen.

Bos: "Knap hoe we deze zege hebben gepakt. Op communicatief vlak hebben we vooral verdedigend steken laten vallen. Maar op mentaal vlak hebben we weerbaarheid getoond. Ondanks dat Triple Threat aan het einde van het derde kwart even voorkwam, bleven we in balans en ontstond er geen paniek. Door aanvallend goed samen te spelen, kozen we negen van de tien keer voor de juiste optie. De ballen gingen er niet altijd in, maar de schotselectie was prima. Door deze zege kunnen we naar boven blijven kijken."

Topscorers Jolly Jumpers: Anke Rikhof 25 punten (10/14), 11 rebounds, 4 assists, 2 steals en 3 blocks; Iris Zwart 12 punten en 8 rebounds.
Topscorers Triple Threat: Toshua Leavitt 23 punten (8/17), 6 op 13 driepunters en 6 rebounds; Quinta van Schijndel 19 punten, 3 op 7 driepunters en 4 steals.