!
2021 EK rolstoelbasketbal NED-ESP SF Kramer.jpg
25 oktober 2022

Unieke kans om rolstoelbasketbalsters te zien spelen op 10 november in Haaksbergen

Door Ronald van Dam

De Nederlandse rolstoelbasketbalteams zijn volop in voorbereiding voor het Wereldkampioenschap in Dubai dat is uitgesteld naar 9 t/m 21 juni 2023. Op het afgelopen EK veroverden zowel de vrouwen als de mannen Europees goud. In de voorbereiding op het WK organiseert Basketball Experience NL (stichting BEN) in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond en sponsor SKO voor de vrouwen een oefeninterland tegen Canada. Wil je de regerend Paralympisch, wereld- en Europees kampioen aan het werk zien, kom dan op donderdag 10 november a.s. naar Haaksbergen. Het duel begint om 16.15 uur.

De NBB en BEN zijn samen verantwoordelijk voor de programma’s van de nationale rolstoelbasketbalselecties. Sinds 2019 is het bedrijf SKO uit Oldenzaal hoofdsponsor van de rollers. Normaliter worden oefenwedstrijden van Team NL in voorbereiding op de grote internationale toernooien in beslotenheid afgewerkt op het nationaal sportcentrum Papendal in Arnhem. Maar als dank voor de loyaliteit van SKO organiseren BEN en de NBB een oefeninterland die toegankelijk is voor publiek in de omgeving van Oldenzaal. Dat is Haaksbergen geworden.

De wedstrijd wordt gespeeld in Sporthal De Els aan de Trompstraat 20 in Haaksbergen, thuishaven van plaatselijke basketbalclub Tonego65. De Els is een van de weinige hallen in de omgeving die beschikt over een houten vloer. Voor de rolstoelbasketbalsters van Oranje is dit de meest geschikte ondergrond in voorbereiding op het WK. Hoe harder de vloer, hoe minder weerstand de banden ondervinden en hoe meer snelheid er dus ontwikkeld kan worden. Een sporthal met een linoleumvloer, de meest gebruikte ondergrond in Nederlandse sporthallen, is te ‘zacht’ voor rolstoelbasketbal op dit niveau.

Het voorbereidingsprogramma van de rolstoelbasketbalsters bestaat uit trainingsstages op Papendal, een toernooi in Duitsland, een trainingsstage in Groot-Brittannië, deelname aan de Osaka Cup in Japan en een serie wedstrijden in Rotterdam. Haaksbergen is dus een unieke zijsprong in het programma en wordt door hoofdsponsor SKO gebruikt als relatie evenement, waarbij zo’n honderd genodigden aanschuiven bij het diner aansluitend aan de oefeninterland.

Het affiche Nederland-Canada is een bijzondere. Nederland is de regerend wereldkampioen van 2018, Canada de wereldkampioen van 2014. Beide landen hebben een professioneel programma voor rolstoelbasketbal, waarbij sporters en staf leven voor en van hun sport. De wedstrijd tussen Nederland en Canada is gratis toegankelijk. De deuren van De Els gaan dertig minuten voor aanvang open. Bezoekers hoeven zich niet vantevoren aan te melden.

Wie in contact wil komen met de Nederlandse rolstoelbasketbalteams kan zich richten tot Toine Klerks van de stichting BEN: 06-12537156 en toine@basketballexperience.nl.

Gerelateerde artikelen