!
16 augustus 2022

Verlies Orange Lions MU16 tegen Slovenen, 'maar fantastisch spel laten zien'

Door Ronald van Dam

De Orange Lions MU16 hebben het Slovenië knap lastig gemaakt in de 'round of sixteen' bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie. In de Macedonische stad Skopje werkte Nederland dinsdag een achterstand van 18 punten bijna weg, om uiteindelijk toch met 78-66 te verliezen. "Op het begin van de tweede helft na hebben we fantastisch basketball laten zien", zag bondscoach Burhan Alibegovic. Zijn ploeg gaat nu verder spelen voor de plaatsen 9 t/m 16. Woensdag (17 augustus) is Polen om 16.30 uur de volgende tegenstander.

Kwartstanden

24-19; 18-19; 17-13; 19-15

Game flow

Nederland was vanaf het begin af aan goed bij de les. Bondscoach Burhan Alibegovic wil dat zijn jonge ploeg elke wedstrijd 'groei laat zien' en dat lukte tegen de Slovenen die na een rake lay-up van Wamba Ngouateu na vier minuten tegen een 5-8 achterstand aankeken. De Orange Lions bleven de rest van het kwart goed mee gaan, kwamen in het tweede kwart zelfs weer even brutaal met 28-32 voor, maar de finish van Slovenië was voor rust (42-38) net even wat beter. Hoe jammer was het dat Nederland niet scherp uit de kleedkamer kwam en in de eerste vier minuten van het derde kwart een 14-0 run om de oren kreeg. Toch toonde de ploeg van Alibegovic karakter door puntje voor puntje terug te komen en bij 61-59 in het vierde kwart en nog 6:28 op de klok was de forse achterstand nagenoeg weggewerkt. Maar daar stokte de knappe inhaalrace. Slovenië liep weer uit naar 70-59 en loodste zo de zege alsnog in veilige haven.

Stats don't lie

Waar liet Nederland het liggen? Vermoedelijk achter de driepuntslijn (3 op 24), maar verder was het in alle andere statistieken minimaal gelijkwaardig aan de Slovenen die met de schrik vrij kwamen.

Topscorers

Slovenië: Urban Kroflic 27 punten (9/23), 4/10 driepunters en 7 rebounds.
Nederland: Dwayne Aristode 16 punten (6/11), 10 rebounds en 2/6 driepunters; Loek van Zeil 10 punten; Wamba Ngouateu 15 punten (7/15), 10 rebounds en 3 blocks; Seal Diouf 13 punten (6/11) en 7 rebounds.

'Onze mensen thuis kunnen ontzettend trots zijn'

Bondscoach Burhan Alibegovic: "Dat we tegen zo'n goed basketballand van 18 punten achter naar 2 punten achter zijn gegaan, daar kunnen onze mensen thuis ontzettend trots op zijn. Op het begin van de tweede helft na hebben we als team fantastisch basketball laten zien."