!
Scheidsrechters-NBB-jan24
19 januari 2024

Verschillende wedstrijden van 20 januari noodgedwongen verplaatst

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is genoodzaakt verschillende wedstrijden die morgen (zaterdag 20 januari) plaats zouden vinden, op een andere datum in te plannen. Reden daarvoor is het tekort aan scheidsrechters.

Het gaat om een handvol wedstrijden uit de Mannen Promotiedivisie en Mannen Eerste Divisie en één wedstrijd uit de Womens Basketball League.

De bond zegt dat met name ziekte en blessures debet zijn aan de afgelastingen. “Maar we zitten al jaren krap in ons jasje, als het om het arbitragecorps gaat”, zegt Juliet Fransen, Directeur Basketball Participatie bij de NBB. “We maken ons zorgen over de doorstroom en instroom van scheidsrechters.”

Corona en vergrijzing

Fransen ziet de poule met scheidsrechters kleiner worden. “Zeker na corona hebben we een relatief grote uitstroom gezien. De redenen van uitstroom zijn overigens divers. Het is deels vergrijzing, maar ook een gebrek aan motivatie.” Ook incidenten tijdens het fluiten, waarbij scheidsrechters te maken krijgen met ontoelaatbaar gedrag door spelers, coaches en supporters, helpen niet. “Zulke incidenten hebben het imago van het scheidsrechtersvak geen goed gedaan.”

“We werken er hard aan om het corps weer op volle sterkte te krijgen: zowel in aantallen als in niveau. Maar dat kunnen we niet alleen.” Volgens haar hebben verenigingen daar ook een verantwoordelijkheid in. “We moeten er samen voor zorgen dat alle wedstrijden in een positieve sportomgeving gespeeld kunnen worden. Zo simpel is het. Zonder scheidsrechters kun je niet spelen.”

Gerelateerde artikelen