!
Wendy Boon LIG.jpg
6 juni 2020

Voormalig international Wendy Boon (48) overleden

Door Ronald van Dam

Voormalige international en eredivisiebasketbalster Wendy Boon is donderdag geheel onverwacht op 48-jarige leeftijd overleden. Ze speelde jarenlang bij Den Helder op het hoogste niveau en werd met de club uit de kop van Noord-Holland drie keer kampioen van Nederland. Basketbalcoach Meindert van Veen omschrijft haar als iemand die enorm goed was te coachen. “Ze had een sterk karakter, was geen supertalent, maar heeft als basketbalster alles eruit gehaald dat er in zat.”

Boon begon op 6-jarige leeftijd in het kielzog van haar zus Jacqueline bij Den Helder, een bolwerk in het vrouwenbasketball. Ze doorliep de jeugdafdeling en schopte het tot het eerste team van de club, een ontwikkeling die Van Veen als coach van nabij meemaakte. “Wendy was geen echte scorer, maar ik weet nog dat ze in 1998 toen we de kampioen van Nederland werden in de laatste wedstrijd 38 punten scoorde. Ze had zo'n dag dat alles er in ging. Wendy kon op meerde posities uit de voeten. In de periode dat we geen echte center hadden, ging zij gewoon inside spelen. Zo was ‘Bona’.”

Met haar doorzettingsvermogen haalde Wendy Boon ook het Nederlands vrouwenteam. Onder de hoede van Van Veen als bondscoach speelde ze in totaal twaalf officiële interlands, waaronder het kwalificatietoernooi voor het Europees Kampioenschap in 1999 dat in Almere werd gehouden. In die twaalf duels voor Oranje scoorde ze 49 punten, met 10 punten als hoogste score.

In 1998 verliet Boon Den Helder. Voor haar opleiding tot laborante kwam ze in Beverwijk terecht en ging bij Grasshoppers in Katwijk basketballen. Haar studie bracht haar ook in Maastricht, waar ze ging spelen en coachen bij Kimbria. In de nadagen van haar basketbalcarrière keerde ze nog even terug naar Den Helder, om uiteindelijk neer te strijken in Rijswijk. Ook daar was ze volgens Van Veen nog steeds actief als speler en coach bij Lokomotief.

Den Helder vrouwen.jpg

De vrouwenploeg van Den Helder uit het seizoen 1997-1998 met onder nummer 7 Wendy Boon.

“Wendy bleef altijd betrokken bij wat er in Den Helder gebeurde”, zegt een aangeslagen Van Veen. Ze was een sociaal zeer vaardig mens. Voor haar moeder Ank en zus Jacqueline is het verlies het grootst, maar ook bij ons is haar overlijden hard aangekomen. Alle speelsters en coaches die met haar hebben gespeeld en gewerkt, zijn enorm geschrokken en vol ongeloof en verdriet. Als ik haar tegenkwam, was ze altijd enthousiast en positief. Als iemand er is, vind je alles eigenlijk normaal, maar nu ga ik haar enorm missen.”

Boon werd afgelopen donderdag plotseling onwel en overleed op weg naar het ziekenhuis aan de gevolgen van een longembolie. Van Veen: “Ongelooflijk dat het zo is gegaan. Ze speelde nog steeds, had net een elektrische fiets gekocht. Weet je wat me nog het meest bijstaat!? Wendy kon heel goed tegen mijn nogal aanwezige manier van coachen, iets dat niet iedereen is gegeven. Wat ze wilde horen, hoorde ze. Alle onzin schudde ze van zich af.”

Wendy Boon wordt woensdag 10 juni a.s. in besloten kring in Den Helder gecremeerd. De mogelijkheid bestaat om afscheid van haar te nemen in Uitvaartcentrum Oleahof aan de IJsselmeerstraar 63A, waar Boon ligt opgebaard.

Boon kampioen.jpg

Wendy Boon op de schouders na het winnen van de landstitel met Den Helder.

Gerelateerde artikelen