!
23 WK Rolstoelbasketbal NED THAI Wimmenhove
12 juni 2023

Wereldkampioen Nederland zet bij WK respectvolle monsterscore neer tegen Thailand

Soms zijn de krachtsverschillen in het internationale rolstoelbasketbal wel erg groot, zeker bij de vrouwen. Dat bleek maandagmiddag maar weer eens tijdens het naar 2023 uitgestelde WK in Dubai, waar de Nederlandse vrouwen een monsterscore lieten noteren in hun tweede wedstrijd. Thailand kreeg er met 107-16 van langs van de Orange Lions, maar dat gebeurde wel op een respectvolle manier.

Op papier was het duel tegen Thailand een wedstrijd die een eenvoudige prooi zou moeten zijn voor Nederland, dat inmiddels wel ervaren genoeg is om geen enkele tegenstander te onderschatten.

Bondscoach Gertjan van de Linden begon met de gebruikelijke vijf starters (Jitske Visser, Ilse Arts, Carina de Rooij, Mariska Beijer en Bo Kramer), maar zorgde ervoor dat daarnaast ook de gehele bank aan spelen toekwam. Sylvana van Hees speelde weliswaar al op het EK en de Paralympische Spelen, maar maakte vandaag haar debuut in een WK-wedstrijd.

Na het eerste kwart leidden de Orange Lions al comfortabel met 28-2, een voorsprong die gestaag werd uitgebouwd naar 50-6 bij de rust. In de tweede helft gingen de Nederlandse vrouwen gecontroleerd op jacht naar de honderd punten, waarbij vooral Xena Wimmenhoeve scorend haar visitekaartje af gaf. Op af en toe een afstandsschot na was Thailand niet in staat om iets terug te doen tegen Nederland, dat de wedstrijd uitspeelde naar een 107-16 overwinning zonder zout in de wonden te strooien.

23 WK Rolstoelbasketbal NED THAI Van der Sprong

Van der Linden: "Mooi om te zien dat een tegenstander die voor het eerst op het WK is het een eer vindt om te spelen tegen ons als Paralympisch en Europees kampioen, die hen met respect heeft behandeld."

Opvallend was dat naast basisspeelsters Kramer (30 punten, 9 rebounds en 8 assists) en Beijer (22 punten, 11 rebounds en 7 assists) ook wisselspeelster Wimmenhoeve (grote foto) goed was voor 30 punten en 7 rebounds van de bank af.

Dinsdag 13 juni speelt Nederland om 14.30 uur tegen Algerije, een naar verwachting fysiekere tegenstander dan Thailand.

Foto's: Steffie Wunderl