!
24 september 2022

Zeges voor Grasshoppers, Lekdetec, Binnenland en Jolly Jumpers bij start WBL

Door Ronald van Dam

Sportiff Grasshoppers, Lekdetec.nl, Jolly Jumpers en Startportaal Binnenland zijn het nieuwe seizoen in de Women's Basketball League gestart met een overwinning. In een 'rematch' van de strijd om de Supercup was bekerhouder Grasshoppers zaterdag wederom te sterk voor landskampioen Den Helder Suns. Het werd in Katwijk 65-50. Lekdetec.nl versloeg in Bemmel Topkip Lions met 68-60, Startportaal Binnenland boekte een 74-85 zege op debutant Basketbal Academie Limburg en Jolly Jumpers bleef LGITS.NL Martini Sparks met 69-49 de baas.

Sportiff Grashoppers - Den Helder Suns 65-60

Grasshoppers begon het beste aan de wedstrijd. Hoofdcoach Renate Sluijs zag haar team goede schoten nemen, maar ook dat er verdedigend nog ruimte voor verbetering was. Verdedigend liet de thuisclub het in het tweede kwart (9-23) helemaal afweten, waardoor Den Helder makkelijke open schoten kon creëren en zo terug in de wedstrijd kwam en bij rust met 35-38 leidde. Ook in de tweede helft vond Sluijs dat Grasshoppers zoekende was. "We bleven vechten, maar de schoten vielen niet en verdedigend werden de opdrachten niet goed uitgevoerd, waardoor we met tien punten achter kwamen."
In het vierde kwart viel de wedstrijd alsnog de kant van de kersverse winnaar van de Supercup op. Sluijs: "Door meer pressie op de bal en goede verdedigen, kwamen de Suns tot moeilijkere schoten. Bij ons keerde het geloof terug, wat resulteerde in betere beslissingen in de aanval, waardoor we uiteindelijk ook de wedstrijd hebben gewonnen."
Collega Mario Bennes van Den Helder weet de nederlaag aan een matig eerste kwart en slordig vierde kwart. "We hadden in het laatste kwart te veel balverlies en een aantal denkfouten zorgde er voor dat Grasshoppers terug in de wedstrijd kon komen. Met nog anderhalve minuut was het 60-60, maar we verliezen 'm alsnog."
Lotte van Kruistum was met 17 punten topscorer bij Grasshoppers. Bij Den Helder was Janiek van Veen goed voor 17 punten.

Lekdetec.nl - Topkip Lions 68-60

De bezoeksters heeft de beste start, mede dankzij een agressieve verdediging, waardoor Lekdetec.nl is ontregeld en al snel met 2-12 achter staat. Topkip Lions sluit het eerste kwart af met een 6-14 voorsprong, maar daarna stokt de aanval en dat geeft de thuisploeg de kans om bij rust (21-21) weer langszij te komen. Lekdetec.nl maakt het in de tweede helft aanvallend wat eenvoudiger voor zichzelf, waardoor de Lions minder druk kunnen zetten en het kost de ploeg van Chris van Kampen te veel tijd om de aanpassing te maken. Lekdetec.nl krijgt meer open schoten, scoort makkelijker en neemt daarmee de spreekwoordelijke touwtjes in handen.
De club uit Bemmel komt in het vierde kwart twee keer met 11 punten voor. Met nog dik drie minuten te gaan is het 61-50. Met een zone remt Lions vervolgens de flow bij Lekdetec.nl en na een paar steals en scores is bij 63-60 en nog 25 seconden te spelen de spanning volledig terug. Te laat grijpen de bezoeksters naar het middel van 'persoonlijke fouten maken' en geven ook nog twee keer de aanvallende rebound weg na een gemiste vrije worp, waardoor de zeg in Bemmel blijft.
Van Kampen: "Wij pakken meer aanvallende rebounds, maar zij scoren meer uit de aanvallende rebound en komen ook meer op de vrije worplijn, dat zijn voor ons wel aandachtspunten."