!
22 EPYG Nederland U23 rolstoel onderuit.jpeg
4 juli 2022

Zilver voor Nederlandse U23 rolstoelbasketballers bij European Para Youth Games

Door Ronald van Dam

De Nederlandse rolstoelbasketballers onder 23 jaar hebben in het Finse Palujahti zilver gepakt bij de European Para Youth Games 2022 (EPYG2022). Bij het paralympische sportfestijn, waar 430 atleten uit 29 landen in 8 verschillende sporten aan meededen, verloren de Orange Lions in de finale met 45-41 van Italië.

Nederland bleek op vrijdag, de eerste wedstrijddag, veel te sterk voor Ierland en Finland, twee kleine landen in het internationale rolstoelbasketbal. Ierland werd vroeg in de ochtend met 71-22 verslagen, waarna in de middag Finland er met 85-21 aan moest geloven. Hoofdcoach Irene Sloof kon iedereen laten spelen, waardoor Ylonne Post en Rinske Huitema hun eerste internationale ervaring opdeden in het shirt van de Orange Lions. Andere spelers in de ploeg waren als team voor het laatst actief tijdens het Europees Kampioenschap U23 in 2017. 

Op zaterdag stonden twee sterkere tegenstanders op het programma. Het fysiek Portugal spelende kon in het begin nog bijblijven, maar vanaf het tweede kwart liep Nederland langzaam maar zeker weg en won uiteindelijk met 69-44. Daarna mocht de ploeg van Sloof het opnemen tegen Italië, een goed team met veel lengte en ervaring en vooraf bestempeld als favoriet voor het goud. Met een sterk verdediging en een hoog schotpercentage lieten de Orange Lions zien ook hun zinnen op medailles van die kleur te hebben gezet, want Nederland won tamelijk overtuigend met 53-38 en bereikte zo de finale van de European Para Youth Games 2022.

22 EPYG Nederland U23 rolstoel time-out.jpg

En zo stonden beide landen op zondag weer tegenover elkaar. Dit keer begonnen de Italianen met veel meer intensiteit aan de wedstrijd. Met fysiek spel en rake schoten zette Italië de toon. Nederland moest wennen aan het hoge tempo en kreeg pas in het tweede kwart meer grip op het duel. Coach Irene Sloof sommeerde haar spelers vooral bij de basisprincipes te blijven en niet mee te gaan in het tempo van de Italianen. Dat leidde tot een sterke comeback, waardoor een achterstand van elf punten terug werd gebracht naar slechts twee bij rust: 25-27.

In de tweede helft bleef het spannend. In het derde kwart liep Nederland wat uit, maar een paar slechte passes hielpen de Italianen weer in het zadel. Bovendien hadden de Lions geen antwoord op de Italiaanse press en kwamen niet meer tot een fatsoenlijke aanval. Met nog 25 seconden op de klok nam Sloof bij 40-41 achter een time-out. Het lukte Nederland niet om een steal te pakken en omdat er zelfs een opzettelijke fout tegen de Lions werd gefloten, ging het goud met een 41-45 zege naar de Azzurri.

Jelmer van Brunschot (verkozen tot MVP van het toernooi) en Walter Vlaanderen zorgden voor de meeste scores aan Nederlandse kant. Zij scoorden in de finale respectievelijk 12 en 13 punten.

Lindsay Frelink en Julia van der Sprong (foto hieronder) werden beiden verkozen in het All Star team.

22 EPYG Nederland U23 rolstoel All Star Team.jpeg

Gerelateerde artikelen