!
2223 WBL G1 DHS BIN Toornstra
16 april 2023

Den Helder Suns en Sportiff Grasshoppers op herhaling in finale play-offs WBL

De finale van de play-offs in de Women's Basketball League gaat net als vorig seizoen tussen Den Helder Suns en Sportiff Grasshoppers. Den Helder versloeg zaterdagavond in Barendrecht Startportaal Binnenland met 73-82 en besliste zo de best-of-three in de halve finales voortijdig met 2-0. Dat gold ook voor Grasshoppers dat in Haarlem met 76-93 opnieuw te sterk was voor Triple Threat.

Vorig seizoen werd Den Helder voor de zestiende keer in de clubhistorie kampioen van Nederland door Grasshoppers met 3-1 te verslaan in de finale. Ook in 2020 ging de titel naar Den Helder. In 2018 en 2019 was Grasshoppers de beste club van Nederland.

De eerste twee wedstrijden van de best-of-five zijn op zaterdag 22 april (19.00 uur) en woensdag 26 april (20.30 uur) in Den Helder. De derde wedstrijd staat gepland op zaterdag 29 april in Katwijk (19.00 uur). Een eventuele vierde en vijfde wedstrijd worden op woensdag 3 mei (Katwijk, 20.30 uur) en zaterdag 6 mei (Den Helder, 19.00 uur) gespeeld.

Startportaal Binnenland (5) - Den Helder Suns (1) 73-82

Voor Binnenland was het na het verlies in Den Helder een do-or-die wedstrijd en dat was zichtbaar. De thuisclub speelde met veel energie, mede om het gemis van de aan haar knie geblesseerde Jamailah Adams te compenseren. Zodoende bleven de teams dicht bij elkaar. Binnenland sloot het eerste kwart af met een 20-16 voorsprong, maar het tweede kwart was voor Den Helder, dat beter ging verdedigen en daardoor bij rust met 39-43 leidde.

Na de rust was het stuivertje wisselen. Den Helder werd slordiger en speelde soms te gehaast, waardoor de thuisploeg in staat werd gesteld met een 65-63 voorsprong aan het vierde kwart te beginnen. Daarin hielden beide halve finalisten elkaar lang in evenwicht. Door een aantal scores van Kelsi Lidge, Janiek van Veen en Iris Vennema lukte het de vrouwen van Den Helder de opgebouwde voorsprong in veilige haven te loodsen en zo een plek in de finale te bemachtigen.

Bij Binnenland was Marlou de Kleijn met 19 punten en 12 rebounds goed voor een double-double. Den Helder had in Janiek van Veen met 23 punten de topscorer van het duel.

Remy de Wit, hoofdcoach van Binnenland: "We hebben een goede wedstrijd gespeeld, vond ik. We hebben niet opgegeven. De neutrale kijker heeft een zeer leuk duel gezien, zoals het in de eredivisie hoort te zijn. Den Helder trok uiteindelijk aan het langste einde. Alle succes aan hen toegewenst in de finale."

2223 WBL GRA applaus door team

Triple Threat (3) - Sportiff Grasshoppers (2) 76-93

Sportiff Grasshoppers legde de basis voor de overwinning in de eerste helft, waarin de de thuisclub op 33 punten werd gehouden en Grasshoppers zelf maar liefst 68 punten scoorde. Met een 1-0 voorsprong op zak in de best-of-three begon de bezoekende ploeg furieus, vastbesloten in Haarlem de finaleplek al veilig te stellen. In mum van tijd was het al 7-16 en na het eerste kwart hing Triple Threat bij 20-38 al in de spreekwoordelijke touwen.

Het verschil werd in het tweede kwart uitgebouwd naar 35 punten bij rust, waarna Grasshoppers logischerwijs onbedoeld de teugels wat liet vieren, helemaal na de 8-0 run begin derde kwart. In de tweede helft scoorde de ploeg van Renate Sluijs nog maar 25 punten. Triple Threat haalde daardoor in het restant van de wedstrijd nog wel flink wat van de achterstand af, maar kwam nooit meer in de buurt van de broodnodige zege om een derde wedstrijd in Katwijk af te dwingen. Bij Grasshoppers was Lotte van Kruistum goed voor een double-double (17 punten en 11 rebounds) en ook Karin Kuijt scoorde 17 punten.

Sluijs: “Onze start was fantastisch. Eigenlijk klopte alles; snelheid, timing, rebounding, finishes. Als je dan ook van afstand veel raak schiet, sta je met rust al 35 punten voor. De tweede helft gingen we missen, pakten we geen rebounds meer en waren we minder gefocust in de verdediging. Kortom, voor ons een wedstrijd met twee gezichten, maar ik ben natuurlijk erg blij met het bereiken van de finale.”

Laki Lakner, hoofdcoach van Triple Threat: "Ik ben redelijk tevreden. Om een stapje hoger te komen hadden we iets breder moeten zijn. Ik ben wel erg te spreken over hoe onze jonge, talentvolle Nederlandse speelsters zich hebben ontwikkeld. Volgend seizoen willen we proberen die stap omhoog te maken."

Foto's: Jeffrey Lewakabessy en Wim Kulk