!
24 april 2021

Dozy BV Den Helder alsnog naar finale van WBL play-offs

Door Ronald van Dam

Dozy BV Den Helder heeft nog steeds kans om voor het eerst sinds 2009 weer kampioen van Nederland te worden bij de vrouwen. De ploeg uit de kop van Noord-Holland won zaterdagmiddag de derde en beslissende wedstrijd in de halve finale tegen Sportiff Company Grasshoppers met 79-76. Den Helder, eerder dit seizoen al winnaar van de beker, staat nu in de finale tegen 4Consult/Binnenland dat in de andere halve finale van de play-offs in de Women's Basketball League al in twee wedstrijden met Lekdetec.nl had afgerekend. Binnenland werd voor het laatst in 2014 landskampioen.

De finale - weer een best-of-three - start dinsdag 27 april a.s. in Den Helder, twee dagen later gevolgd door de tweede wedstrijd in Barendrecht. Beide duels beginnen om 20.30 uur. Indien nodig wordt de derde wedstrijd op zaterdag 1 mei weer in Den Helder gespeeld. Het begintijdstip van daarvan is nog niet bekend.

Dozy BV Den Helder (1) - Sportiff Company Grasshoppers (4) 79-76 (2-1)

Na dinsdag thuis de eerste wedstrijd met 68-75 verloren te hebben, sleepte Den Helder er donderdag met een 72-81 zege in Katwijk een derde beslissende wedstrijd uit, in eigen huis. Maar de regerend landskampioen uit Katwijk begon het beste aan de wedstrijd en nam aan de hand van Ilse Kuijt (9 punten in het eerste kwart) al snel een 2-11 voorsprong. De thuisploeg vocht zich langzaam terug in de wedstrijd, waardoor het aan het einde van de eerste periode weer gelijk stond: 19-19.

Ook in het tweede kwart was de intensiteit waarmee beide ploegen speelden, hoog. Om elke bal werd fel gestreden. Het was Grasshoppers dat dankzij een opvallend hoog percentage driepunters (58 procent in de eerste helft) met een 40-45 voosprong ging rusten. Beide teams rondden in de eerst helft tegen hoge percentages af: Den Helder tegen 53,6 en Grasshoppers tegen 54.8.

In het derde kwart knabbelde de thuisploeg puntje voor puntje wat van de achterstand af. Van 44-51 werd het door een driepunter van Kiki Fleuren 50-51 en even later bezorgde Zoë Slagter met een lay-up Den Helder bij 52-51 halverwege het derde kwart de eerste voorsprong van de wedstrijd. Heel even leidde de ploeg van Mario Bennes met 57-53, maar Deborah Vos en Liselot Kulk brachten Grasshoppers weer langszij en de rest van het kwart bleef het close. Na drie kwarten spelen stond er 61-62 op het scorebord, illustratief voor de spanning in deze serie.

Met een andere verdediging bezorgde Den Helder in het vierde kwart Grasshoppers de nodige problemen. Het lukte de kampioen van 2018 en 2019 nog maar moeilijk om open schoten te krijgen, terwijl Den Helder een paar keer juist van dichtbij goed doorkwam. Kiki Fleuren zette Den Helder weer op voorsprong (65-64), maar via een driepunter van Vos werd het toch weer gelijk: 70-70. Bij 77-73 na twee rake vrije worpen van Janiek van Veen stond er nog 1:26 op de klok. Noor Driessen bracht de achterstand met een score en bonus terug naar 76-76, maar daarna kon Grasshoppers geen goede schotpoging meer creëren. Vanaf de vrije worplijn besliste Sarah Curran de wedstrijd en zo de serie in het voordeel van Den Helder. De laatste wanhoopspoging van Sonja Kuijt in de zoemer ging mis, zodat de club uit Den Helder voor het eerst in twaalf jaar weer een finale mag gaan spelen.

De winnende coach Mario Bennes: "Over drie wedstrijden gezien is het maar op een paar punten beslist. Deze serie geeft maar weer eens aan hoe mooi basketball kan zijn."

Axel Gouw, coach van Grasshoppers: “We wisten op het juiste moment te pieken en de favoriet voor de titel serieus aan het wankelen te brengen. Dat is een grote verdienste, niemand hoeft zichzelf iets te verwijten. Er was genoeg aanleiding om uit elkaar te vallen, maar dat gebeurde niet. Ze bleven als team strijden. Mooi om te zien. Ik ben enorm trots op mijn ploeg. Uiteraard, de felicitaties aan Den Helder.”

Scores Den Helder: Zoë Slagter 16 punten (7/10); Kiki Fleuren 15 punten, 2/5 driepunters en 5 assists; Sanne van Poelgeest 14 punten en 8 rebounds; Sarah Curran 10 punten (4/7) en 14 rebounds; Kourtney Treffers 10 punten en 11 rebounds.
Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 21 punten (9/16) en 3/6 driepunters; Noor Driessen 16 punten, 8 rebounds en 7 assists; Sonja Kuijt 14 punten en 4 rebounds; Deborah Vos 14 punten, 3/4 driepunters en 6 rebounds.

Foto's: Jeffrey Lewakabessy