!
26 maart 2022

Dubbel bekersucces Grasshoppers en ook Basketball Cup voor rollers Sunrise

Door Ronald van Dam

Een dubbelslag voor de basketbalclub Grasshoppers in het bekertoernooi van de Nederlandse Basketball Bond. Nadat zaterdag in de eigen sporthal Cleijn Duin eerst Sportiff Grasshoppers VU20 de Basketball Cup had veroverd, ging later op de dag ook de Carla de Liefde Trofee naar Grasshoppers. In de derde finale van deze mooie basketbaldag in Katwijk pakte Sunrise Medical Braves de nationale beker in het rolstoelbasketbal.

Sportiff Grasshoppers VU20 – Basketball Academie Limburg VU18 83-67

De eerste finale van de dag ging tussen Grasshoppers VU20 en Basketball Academie Limburg. De club uit Katwijk begon furieus en leidde halverwege het eerste kwart al met 11-1. BAL kwam daarna beter in de wedstrijd, maar zag het verschil op het scorebord toch langzaam verder oplopen naar 38-22 bij rust. Via 61-45 na drie kwarten werd het uiteindelijk 83-67 voor Grasshoppers. Alissa van der Plas was met 26 punten (12 op 17 schot), 17 rebounds (7 aanvallend) en 4 steals de absolute uitblinkster in deze finale. Bij de Limburgse tegenstander eindigde Fleur Berben met 18 punten als topscorer. Grasshoppers pakte als ploeg 29 aanvallende rebounds, had 30 punten uit tweede kansen en scoorde 60 punten 'in the paint'.

Rotterdam Basketbal – Sunrise Medical Braves 47-64

In de bekerfinale van het rolstoelbasketbal werd het verschil pas in de tweede helft gemaakt. In het eerste kwart ging de strijd gelijk op (11-11) en ook bij rust (27-29) was er voor Rotterdam Basketbal nog van alles mogelijk. Maar Sunrise Medical Braves beschikte met Marc van de Kuilen, Carina de Rooij en playing-coach Anton de Rooij aan een enorme hoeveelheid ervaring en die gaf uiteindelijk toch de doorslag. Rotterdam scoorde in het derde kwart maar acht punten en ging het laatste kwart in met een 35-46 achterstand. In het laatste kwart liep Sunrise Medical Braves nog verder weg om uiteindelijk met 17 punten verschil (47-64) te winnen. Met 22 punten was ex-international Van de Kuilen topscorer bij de winnaar van de Basketball Cup. Bert Freriks tekende voor 24 punten bij Rotterdam Basketbal.

22 Basketball Cup Rollers Sunrise .jpeg

Sportiff Grasshoppers - Den Helder Suns 62-59

De strijd om de Carla de Liefde Trofee bij de vrouwen senioren ging tussen de bekerwinnaars van 2018 (Grasshoppers) en 2020 (Den Helder). De eerste voorsprong was voor de bekerhouder uit Noord-Holland, daarna nam Grasshoppers het initiatief over. Het lukte Den Helder om een 23-15 achterstand halverwege het tweede kwart terug te brengen naar 27-24 bij rust en ook in de tweede helft knokte de ploeg van coach Mario Bennes zich terug van een achterstand van tien punten. Den Helder kwam in het vierde kwart zelfs met 51-52 voor, maar het was toch Grasshoppers dat aan het langste einde trok. Vijf seconden voor tijd werd een driepuntspoging van Janiek van Veen getoucheerd, waarna Janis Boonstra in de allerlaatste seconde nog een schot van de ring zag spatten. Het is na 1994, 1995 en 2018 de vierde keer dat Grasshoppers de Carla de Liefde Trofee wint. Bij de bekerkampioen was Deborah Vos met 19 punten topscorer. Voor Den Helder scoorde Janis Boonstra 17 punten en pakte Kourtney Treffers 15 rebounds.

Vandaag (zondag 27 maart) staan in Weert (sporthal Boshoven) de laatste drie finales van de Basketball Cup op het programma:

12.00 uur:  finale MU16: MBCA – Landstede Hammers
14.30 uur: finale MU22: Landstede Hammers – BC Apollo Amsterdam
17.00 uur: finale MU18: Basketbal Academie Limburg – Lokomotief

Tickets kosten zes euro per stuk en kunnen online worden gekocht.

Foto's: Wim Kulk en Geert Bekker