!
10 december 2021

Dubbele blijdschap bij Orange Lions na bereiken halve finales EK

Door Toine Klerks | Foto: Steffie Wunderl

Dubbele blijdschap bij de Nederlandse rolstoelbasketballers na de 62-58 overwinning op Polen bij het Europees Kampioenschap in Madrid. Door deze zege donderdagavond hebben de Orange Lions zich niet alleen voor de halve finales geplaatst, maar het bereiken van de laatste vier betekent ook dat Nederland mee mag doen aan het volgende Wereldkampioenschap in 2022. Bij het laatste WK in 2018 ontbraken de Lions. De Nederlandse mannen, die door dit resultaat ook hun A-status van NOC*NSF behouden, spelen nu vrijdag om 14.30 uur in de halve finale tegen Duitsland. Die is te zien via de livestream.

Nederland ging de wedstrijd in als licht favoriet, de afgelopen jaren was het op de momenten dat het er toe deed sterker dan Polen. Een bredere selectie dan voorheen bleek de sleutel tot succes. De startende vijf kon de hele wedstrijd blijven spelen, omdat er in eerdere wedstrijden voldoende basis was gecreëerd om veel door te wisselen, terwijl Polen met gemiddeld 35 minuten per starter al veel kruit verschoten had.

Het duurde wel even voordat de wedstrijd ontbrandde, de scores waren in het begin spaarzaam. Bondscoach Cees van Rootselaar en zijn assistent Anton de Rooij kozen voor een fullcourt press, omdat al eerder was gebleken dat Polen daar moeite mee heeft. Het plan was de Poolse topspeler Mateus Filipski aan banden te leggen. Filipski is een emotionele speler die in een goede flow niet te stoppen is. Maar ook iemand die snel gefrustreerd raakt als het minder gaat. Juist hij moest drie keer forceren in het eerste kwart en had toen al drie persoonlijk fouten achter zijn naam. Dat gaf Nederland vertrouwen, ook al stond het na het eerste kwart met 13-15 achter. In het tweede kwart leed Polen tegen de press opnieuw veel balverlies, alleen buitte Nederland dat te weinig uit. De Lions stonden bij 23-21 even voor, maar vooral Andrej Macek zorgde ervoor dat Polen bij rust toch met 25-28 leidde.

In de tweede helft kwam Mendel op Den Orth (33 punten en 11 rebounds) voor de Lions los. Met maar liefst 18 punten in het derde kwart was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor de Nederlandse productie en daarmee ook voor de langverwachte voorsprong. Nederland was het duel de betere ploeg, alleen aanvallend nog niet trefzeker genoeg. Wellicht het gevolg van energie die de full court press vergde en de spanning die op deze wedstrijd stond. De 46-43 voorsprong aan het begin van het vierde kwart werd uitgebreid naar achter punten na een driepunter van Robin Poggenwisch en een afstandsschot van Mustafa Korkmaz (foto). Op Den Orth bleef de stabiele factor onder het bord en Oranje gaf de voorsprong niet meer uit handen, ook al kwam Polen nog even terug tot 61-58 en probeerde het met persoonlijke fouten de klok te stoppen. Het laatste punt op zeventien seconden voor het einde was van een rake vrije worp van Korkmaz. Na een Poolse turnover kon het feestvieren beginnen.