JollyJumpers-TopKipLions-FinalFour-dec23
22 december 2023

Final Four dag 1: Jolly Jumpers, Grasshoppers naar finale in Weert

Door Tiel van den Heuvel

Dag één van het Final Four-weekend zit erop. Jolly Jumpers uit Tubbergen, nummer drie uit de competitie, won daarin een nagelbijter van TopKip Lions. Sportiff Grasshoppers deed wat het moest doen door Basketbal Academie Limburg (BAL) uiteindelijk eenvoudig te verslaan.

Jolly Jumpers toont veerkracht

De wedstrijd van de dag, en misschien wel van het toernooi, was die van Jolly Jumpers tegen TopKip Lions (Landsmeer). Na veertig minuten lang stuivertje wisselen bleek JJ daarin het meest koelbloedig: 68-62.

Jolly Jumpers begon sterk en fel aan de wedstrijd maar kon nooit echt afstand nemen van de Lions. Sterker nog: TopKip kwam regelmatig langszij (acht lead changes in de wedstrijd) en leidde in het derde kwart met 41-34. “Daar hadden we weg moeten lopen”, aldus een teleurgestelde coach Chris van Kampen net na de wedstrijd. “Daarna gooien we een stel ongelooflijk domme turnovers. Dan is het je eigen schuld.”

De flow is lekker bij Jolly Jumpers, die de hele maand december ongeslagen zijn. Hun laatste verliespartij? TopKip Lions uit: 65-64. Martijn Bos, assistent-coach bij Jolly Jumpers: “We tonen wederom onze veerkracht. Na een sterke eerste helft en een zwakke tweede knokken we ons volledig terug in de wedstrijd. Natuurlijk zijn er aandachtspunten, en die kennen we, maar in de basis staan we goed. Alle respect voor onze dames.”

De scoring load was goed verdeeld voor Jolly Jumpers. Aangevoerd door Jade Brughuis (15 pts, 7 reb) scoorden zes speelsters 9 of méér punten voor het team. Anke Rikhof speelde een knappe allround game. Naast haar 9 punten op slechts 5 schoten leidde ze het team in rebounds (9), assists (3) én steals (4). Voor TopKip Lions had Richelle van der Keijl een sterke double-double met 18 punten, 13 rebounds. Lindsay Pengel werd topscorer voor de Lions met 19 punten.

Voor Jolly Jumpers wacht morgen Sportiff Grasshoppers in de finale. TopKip Lions moet zich herpakken en volgens coach Van Kampen een stuk focus terugkrijgen. “Vandaag speelde één team met het gevoel dat ze de pot konden winnen. Het andere team met de angst om te verliezen. Dat maakt het verschil.”

SportiffGrasshoppers-BAL-dec23

Sportiff Grasshoppers warmt op voor finale

Terwijl donderwolken zich boven zaal Boshoven in Weert verzamelden was het toepasselijk dat het drietjes regende in de wedstrijd van Sportiff Grasshoppers tegen Basketbal Academie Limburg. Na een sterk begin van de Limburgers nam Grasshoppers in het tweede kwart afstand vanaf een afstand. Zonder enige plannen om te kijken knalde de nummer één van de eredivisie 18 drietjes raak richting een overtuigende 100-50 overwinning.

Coach Axel Gouw kon al snel diep in zijn bank duiken en al zijn speelsters minuten gunnen. Sterker nog: iedereen scoorde voor de Katwijkse ploeg. Niemand deed dat méér dan Lotte van Kruistum (18 pts) en Ilse en Karin Kuijt, die beiden 12 punten scoorden. Bij Weert was Eva van Oosten (14 pts) de enige in dubbele cijfers.

Na de wedstrijd roemde coach Axel Gouw de talenten van zijn ploeg. "Die hebben kunnen laten zien dat ze mee kunnen doen. Floor van Duijn is vijftien jaar oud. Dat zij aan onze kant de top rebounder was (ze had er acht), dat zijn echt dingen waar we blij mee zijn."