!
7 december 2021

Frankrijk geen partij voor rolstoelbasketbalsters in tweede groepswedstrijd

Door Toine Klerks | Foto: Steffie Wunderl

Voorlopig komt er nog geen einde aan het dominante optreden van de Nederlandse rolstoelbasketbalsters bij het Europees Kampioenschap in Spanje. Maandag bezorgden de Orange Lions tegenstander Frankrijk een pijnlijke 81-28 nederlaag.

Frankrijk had vooral moeite om de bucket dicht te houden waardoor de centers van Nederland erg makkelijk bij de ring verschenen. Geholpen door Ilse Arts, Jitske Visser, Lindsay Frelink en Amy Kaijen met screens en passes had Mariska Beijer een productief avondje (26 punten), maar ook Xena Wimmenhoeve kwam uit op 14 punten in slechts 17 minuten tijd.

Het wedstrijdverloop was dan ook eenzijdig. Met een sterke verdedigende basis en gestructureerde aanvallen speelde de ploeg van Gertjan van der Linden en zijn assistent Irene Sloof twee zeer constant kwarten (23-3 en 22-5), wat zorgde voor een 45-8 voorsprong bij rust. De meeste speelsters hadden toen al minuten gemaakt.

Dat roteren met de bank ging ook in het derde en vierde kwart door. Na rust was het weliswaar Frankrijk dat de eerste vier punten maakte, waar Angelique Pichon de enige was die af en toe scoorde (10 punten). De wedstrijd eindigde met een grote glimlach op het gezicht bij Beijer die de twee vrije worpen met nog 15 seconden op de klok feilloos afrondde.

Dinsdag treft Nederland om 12.15 een zwaardere tegenstander: Groot-Brittannië, de nummer twee van het EK 2019 en WK 2018. Het duel wordt een belangrijke graadmeter voor het vervolg van dit toernooi en tevens de wedstrijd die bepaalt wie er op de eerste plek zal gaan eindigen in de groepsfase. Nederland tegen Groot-Brittannië is te volgen via de livestream.