!
6 december 2021

Herstel Orange Lions bij EK rolstoelbasketbal met zege op Israel

Door Door Toine Klerks | Foto's: Steffie Wunderl

De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben zich goed bij het Europees Kampioenschap in Spanje goed hersteld van hun eerste nederlaag tegen Groot-Brittannië. De Orange Lions wonnen maandag in hun derde groepswedstrijd overtuigend met 63-45 van Israël.

De Israëliërs waren in Madrid nog zonder zege en wilden daar maar al te graag wat aan doen tegen de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar en zijn assistent Anton de Rooij (foto hieronder). De openingsscore van Israël werd meteen beantwoord door Quinten Zantinge met een driepunter. De afstandsschoten van Zantinge, Mustafa Korkmaz en Robin Poggenwisch beginnen zo langzamerhand een belangrijk onderdeel van het spel van de Orange Lions te worden. Ook in het vervolg van de wedstrijd was Nederland regelmatig succesvol vanachter de driepuntslijn.

Door een call voor een opzettelijke fout van Korkmaz op Asael Shabo kwamen de Israëliërs aanvankelijk nog even terug, maar de Lions sloten het eerste kwart alsnog af met een 14-9 voorsprong. In het tweede kwart maakten Mattijs Bellers, Gijs Even en Poggenwisch aanvallend het verschil, waardoor Nederland nog eens vijf punten verder uitliep naar 31-21 voor bij rust.

De tweede helft speelde Oranje verdedigend zeer sterk, met name in het derde kwart. Daar stonden de mannen van Van Rootselaar Israël slechts vier punten toe en werd het definitieve verschil gemaakt. Alle Nederlandse spelers kregen speeltijd. Centers Mendel op den Orth (grote foto) en Bellers maakten beiden 12 punten, waarbij Bellers ook vanaf de vrije worplijn secuur was (4 op 4).

Dinsdag speelt Nederland om 16.45 uur tegen Oostenrijk, net als Israël nog zonder overwinning. De wedstrijd is weer te volgen via de livestream.