!
10 december 2021

Nederland met twee teams naar finale van EK rolstoelbasketbal

Door Toine Klerks | Foto: Steffie Wunderl

Nederland staat met twee teams in de finale van het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal. Zowel de vrouwen als de mannen bereikten vrijdag de eindstrijd in de Spaanse stad Madrid.

De nationale vrouwenploeg, regerend Europees kampioen, versloeg onder aanvoering van een weergaloze Bo Kramer (27 punten, 12 rebounds en 8 assists) in de halve finale gastland Spanje met 68-33. Het team van bondscoach Gertjan van der Linden werd in september van dit jaar al Paralympisch kampioen.

Het mannenteam, bij het EK in 2019 niet van de partij en de twee edities daarvoor vierde, bleef dankzij een geweldig vierde kwart (25-6) Duitsland met 65-58 de baas. Mendel Op den Orth was topscorer met 27 punten bij het team van bondscoach Cees van Rootselaar.

Duitsland - Nederland (m) 58-65

Vanaf het eerste kwart was de intensiteit aan beide kanten zeer hoog. Nederland probeerde net als tegen Polen favoriet Duitsland met een full court press aan het wankelen te brengen. Maar Duitsland was daar beter tegen opgewassen dan Polen en kwam gemakkelijker aanvallen. Al snel bleek dat de teams aan elkaar gewaagd waren. Aan Duitse kant waren het Alexander Haliouski en Jan Haller die aanvallend het verschil maakten voor de Duitsers. Nederland moest het opnieuw van Mendel Op den Orth en Mustafa Korkmaz hebben in het eerste kwart dat met 19-15 werd afgesloten.

Nederland koos er vervolgens voor de full court press wat vaker los te laten. Dat zorgde voor meer rust, maar stelde Duitsland in staat een run van 7 punten te plaatsen en uit te lopen naar 30-21, reden voor bondscoach Cees van Rootselaar om in te grijpen. Met het terug brengen van Korkmaz, Quinten Zantinge en Robin Poggenwisch knokten de Orange Lions zich terug naar een 34-31 achterstand bij rust.

Die tweede helft startte dramatisch voor Nederland. Halouski nam het heft in handen en leidde met 12 punten van zijn hand Duitsland naar 49-37, de grootste Nederlandse achterstand in de wedstrijd. De Duitsers dachten de buit al binnen te hebben, maar Nederland toonde veerkracht. Met lay-ups van Op den Orth en rake schoten van Poggenwisch werd het oranje vuurtje aangewakkerd. Een driepunter van Zantinge leidde een onwaarschijnlijke 0-15 run in, een comeback waar bijna niemand meer in geloofde. Uit pure paniek probeerden de Duitsers de tijd te stoppen door fouten te maken, maar dat mocht niet meer baten. Met een grote glimlach verzilverde Op den Orth de laatste twee vrije worpen en bepaalde zo de eindstand op 58-65.

De finale van de mannen is zondag om 18.30 uur.

Nederland - Spanje (v) 68-33

De Orange Lions gingen in de halve finale vrolijk verder met wat ze het hele toernooi al doen: de concurrentie met ruim verschil verslaan en alle speelsters minuten laten maken. Het gat met andere landen is inmiddels zo groot geworden dat elke wedstrijd met dertig punten verschil werd gewonnen in de groepsfase. De halve finale op vrijdag was daar geen uitzondering op.

Nederland startte met een 10-0 run. De startende vijf is simpelweg zo veel sterker op elke positie, dat bij rust (31-13) al duidelijk was dat Spanje gedubbeld zou worden. De Spaanse vrouwen waren niet bij machte om dichterbij te komen, met uitzondering van het laatste kwart (19-14), waarin Nederland maar vijf punten meer scoorde. Mariska Beijer noteerde met 20 punten en 11 rebounds een double double in 20 minuten, Bo Kramer werd topscorer met 27 punten. Opvallend was dat Cher Korver niet speelde. De einduitslag van 68-33 toont aan dat Oranje voor echte concurrentie Europa uit moet, om tegen landen als Canada, Amerika en China te spelen. Dat kan volgend jaar bij het Wereldkampioenschap, waar Nederland z'n titel gaat verdedigen.