!
5 september 2022

Nederlandse basketballers ondanks knappe comeback na rust net niet langs Tsjechen

Door Ronald van Dam

Twee gezichten hebben de Orange Lions getoond tegen Tsjechië in de derde groepswedstijd tijdens EuroBasket 2022. Voor rust (50-27) was Nederland een mak lammetje dat zich naar de slachtbank liet leiden, in de tweede een brullende leeuw die het gastland dreigde te verscheuren. Maar de knappe comeback - de Lions wonnen de tweede helft met 53-38 - was niet voldoende voor de eerste zege op het EK in Praag. Door de 88-80 nederlaag moeten de Nederlandse basketballers de laatste twee wedstrijden in groep D winnen om kans te houden op de laatste zestien, te beginnen dinsdag om 14.00 uur tegen Polen.

Kwartstanden

24-24; 26-3; 16-30; 22-23

Game flow

Tsjechië, de nummer zeven van het EK in 2015, zesde bij het laatste WK in 2019 en de nummer negen van Tokyo, trad aan zonder de nog steeds aan zijn enkel geblesseerde topguard Tomas Satoransky. Maar het gastland beschikte in de goed gevulde Praag Arena wel over die andere voormalige NBA-speler en met die Jan Vesely had Nederland flink wat te stellen. En niet alleen met de center van de Tsjechen, maar ook met zichzelf. Na een sterke fase in het tweede kwart - de Lions kwamen van 24-12 achter terug tot 26-22 - raakte de ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia het helemaal kwijt. Met een 24-5 run voerden de ontketende Tsjechen het verschil op naar 23 punten bij rust (50-27) en leek Nederland rijp voor de spreekwoordelijke slachtbank.

Game over, dacht iedereen, waarna de Nederlandse ploeg een opmerkelijke metamorfose onderging. Met in de basis de jonge Syracuse-center Jesse Edwards, die voor rust al reclame voor zichzelf had gemaakt (6 punten, 3 op 3 van het veld en 6 rebounds in slechts 6 minuten!) begonnen de Lions aan de Tsjechische stoelpoten te zagen. Onder aanvoering van aanjager Yannick Franke (18 punten na rust), verlost van zijn minutenrestrictie, knokte Nederland zich terug naar 57-51 en werd het op de Tsjechische spelersbank en tribunes steeds onrustiger. De Orange Lions speelden met veel meer energie en overleg. Edwards stond zijn mannetje tegen Vesely, Mo Kherrazi knapte veel vuil werk op, Worthy de Jong en Keye van der Vuurst de Vries begonnen mee scoren en de Nederlandse mannen gingen er weer in geloven.

Halverwege het vierde kwart werd het na een lay-up van Kherrazi zelfs 73-69, maar voormalig EuroLeague MVP Vesely in hoogst eigen persoon bracht het verschil weer op 7 punten bij 78-71. Nadat de weer in het veld terugkeerde Edwards met twee rake vrije worpen voor 81-78 had gezorgd op veertig seconden van het einde, maakte uitblinker Martin Petarka met zijn zesde driepunter alsnog aan alle Nederlandse illusies een einde. Knap zoals Nederland zich uit kansloze positie terugvocht in de wedstrijd, maar opnieuw stond het in Praag met lege handen.

Stats don't lie

Laten we beginnen met Jesse Edwards. Buscgalia kan niet meer om hem heen, want de jonge center eindigde in 20 minuten speeltijd op 12 punten (4/4), 4 uit 4 op de vrije worplijn, 9 rebounds, plus 14 in de +/- en een efficiency van 23. Voor rust kreeg Nederland er achter de driepuntslijn geen bal in (1/14), in de tweede helft waren ze 8 op 15. De Lions hadden zelfs minder turnovers dan de Tsjechen (15 om 9), maar verloren wederom het reboundduel, dit keer met 37-25. Positief is ook dat Buscaglia liefst 49 punten van de bank kreeg.

Topscorers

Tsjechië: Jan Vesely 24 punten (9/10), 7 rebounds en 2 steals; Martin Petarka 20 punten en 6/7 driepunters; Tomas Kyzlink 12 punten, 6 rebounds, 9 assists en 2 steals.
Nederland: Yannick Franke 22 punten, 3 op 10 driepunters en 5 assists; Worthy de Jong 13 punten en 3/8 driepunters; Jesse Edwards 12 punten (4/4), 4/4 vrije worpen en 9 rebounds.

Soundbites

Jesse Edwards: "Ja, we komen weer net tekort. Elk duel zitten we er zo dichtbij. Dat maakt het extra pijnlijk als je 'm dan net niet pakt. Toch houd ik er een goed gevoel aan over, want er zijn nog twee wedstrijden. Het is nog niet over. Het was leuk om tegen iemand als Jan Vesely te spelen, een topspeler, maar we laten zien dat we ook op hun niveau mee kunnen. Onze tweede helft was zoveel beter dan de eerste. Nu is het zaak een keer die doorbraak te maken."

Keye van der Vuurst de Vries: "We hebben twee hele verschillende helften gespeeld. De eerste helft waren we er niet klaar, vooral defensief niet. De tweede helft draaien we de hele wedstrijd om. Jammer dat we de zege niet binnen slepen. Zelf mis je net een paar ballen, zij maken een paar 'tough' scores. Toch ben ik trots op hoe we na rust hebben gespeeld. Dat moeten we doorzetten naar de volgende twee wedstrijden, er is nog niets verloren."