!
27 mei 2021

Orange Lions 3x3 verschijnen niet scherp aan de start

Door Luuk von Burg

Zowel de Orange Lions 3x3 mannen, als de vrouwen hebben hun eerste poulewedstrijd bij de FIBA 3x3 Olympic Qualifier in Oostenrijk verloren. De wedstrijden begonnen donderdagavond ruim anderhalf uur later door een fikse stortbui in de speelstad Graz, waardoor de volgende poulewedstrijden zijn doorgeschoven naar vrijdagochtend (mannen om 9.30 uur, vrouwen om 10.20 uur).

Nederland – Letland (17-21)

Een paar uur later dan gepland begonnen Julian Jaring, Arvin Slagter, Dimeo van der Horst en Jessey Voorn aan hun olympisch kwalificatietoernooi. Door een hevige stortbui lag het toernooi op de Hauptplatz in het centrum van Graz lange tijd stil. De tegenstander van de Orange Lions, Letland, had al een wedstrijd achter de rug, een 21-14 zege op gastland Oostenrijk. De Orange Lions oogden gespannen de eerste minuten en kwamen maar moeilijk tot scoren (13 op 34 over de hele wedstrijd). Ook raakten de Nederlandse mannen al snel in foutenlast, waardoor met nog vijf minuten te spelen elke persoonlijke fout vrije worpen opleverden voor de Letten. Met nog drie minuten te gaan kwam Letland definitief los van Nederland, waarna topscorer Karlis Lasmanis (9 punten) met een dunk de beslissende 21ste score op het bord zette.

Bondscoach Brian Benjamin over het verlies in de eerste poulewedstrijd: “Details zijn belangrijk in topwedstrijden. We speelden verdedigend een hele sterke wedstrijd, aanvallend waren we gehaast. We kregen de looks die we wilden, maar verzilverden die niet. Als je dan drie vrije worpen mist en drie keer onnodig balverlies lijdt, dan zijn dat de details die uiteindelijk bepalen of je wint of verliest. We vergaten ons zelf te belonen voor een goed gespeelde wedstrijd. Brengen we dit tegen de andere teams dan gaan we door.”

Scores Nederland: Julian Jaring 2 punten; Dimeo van der Horst 7 punten; Arvin Slagter 5 punten; Jessey Voorn 3 punten.

Nederland – Estland (14-20)

Ook de tegenstander van de Orange Lions vrouwen had al een wedstrijd in de benen, al wonnen de Estse vrouwen eerder op de avond vrij gemakkelijk van Sri Lanka (21-6). Vanaf het eerste moment had Estland het initiatief en liepen de Nederlandse vrouwen achter de spreekwoordelijke feiten aan. Nog even leken de Orange Lions terug te komen in de wedstrijd toen het 10-13 werd door uitblinkster Noor Driessen. Maar daarna bouwde Estland de voorsprong verder uit, resulterend in de eerste nederlaag voor de Nederlandse 3x3 speelsters, die 2 uit 10 achter de tweepuntslijn waren.

Bondscoach Hakim Salem baalde van het verlies. "Estland was scherper in de afronding. We komen heel dichtbij, maar direct daarna scoren zij een tweepunter. Het was onze eerste game. Er is geen tijd om te balen, we moeten snel resetten en morgenochtend weer aan de bak.”

Scores Nederland: Noor Driessen 6 punten; Ilse Kuijt 3 punten; Jill Bettonvil 3 punten; Loyce Bettonvil 2 punten.

Foto's: fiba.basketball