!
6 september 2022

Orange Lions kunnen laatste zestien vergeten na verspelen voorsprong tegen Polen

Door Ronald van Dam

Weer hetzelfde liedje. Ook tegen Polen lukte het de Orange Lions bij EuroBasket 2022 niet om een (ruime) voorsprong om te zetten in een overwinning. Wat halverwege het derde kwart nog 49-36 voor Nederland was werd uiteindelijk 69-75 voor de Polen die daardoor verzekerd zijn van een plek bij de laatste zestien. De Nederlandse basketballers kunnen na de vierde nederlaag op rij in groep D de knock-outfase in Berlijn uit hun hoofd zetten. Er rest de Lions nog een laatste wedstrijd op het podium waar ze voor het eerst sinds 2015 weer staan. Tegen Finland kan donderdag 8 september om 14.00 uur een nieuwe poging worden gedaan een einde te maken aan de serie van achttien opeenvolgende nederlagen (inclusief oefenduels).

Kwartstanden

20-19; 20-12; 15-17; 14-27

Game flow

Waar Nederland maandag tegen Tsjechië een draak van een eerste helft speelde, stond het dinsdag bij de rust met 40-31 voor. De 20-19 voorsprong aan het einde van het eerste kwart werd met goed en georganiseerd basketball steeds iets verder uitgebouwd, met dank ook aan het puike schutterswerk van Charlon Kloof (20 punten en vier rake driepunters bij rust) en een felle verdediging waar de Polen vooral in het tweede kwart (20-12) geen antwoord op wisten te vinden. De driepunter van Leon Williams vanaf de middenlijn vlak voor rust was in de time-out (met nog vier seconden op de klok) 'besteld' door bondscoach Maurizio Buscaglia. Niet meteen een play die je verwacht, maar Williams voerde het feilloos uit.

Polen gooide het na rust over een andere boeg, trok feller van leer, maar de eerste Poolse comeback (40-36 na een 0-5 run) werd goed beantwoord door de Orange Lions. Scores van Keye van der Vuurst de Vries en Kloof bezorgden Nederland een ogenschijnlijk comfortabele 49-36 voorsprong na vier minuten spelen in het derde kwart. Maar zoals ook al in de eerste fase van de WK-kwalificatie (tegen IJsland en Italië) en in het tweede groepsduel op dit EK (tegen Israël) het geval was, konden de Nederlandse basketballers de voorsprong niet tot het einde van de wedstrijd vasthouden. Het lukt ze maar niet om die laatste stap naar winnend basketball te zetten, alsof ze tegen een onzichtbare muur aanlopen.

Polen knabbelde score voor score steeds wat meer van de achterstand af. Begin vierde kwart was het verschil nog zeven punten (55-48), maar bij 56-58 was na een driepunter van Jakub Garbacz de eerste Poolse voorsprong een feit. Met een driepunter knalde Williams Nederland nog eenmaal naar de goede kant van de score (61-60), maar Polen rook bloed en liet niet meer los. Michael Sokolowski (drives), Aleksander Balcerowkski (inside) en Garbacz (drietjes) voltrokken het vonnis over de Orange Lions. Niet alleen verloren de Nederlanders voor de vierde maal op EuroBasket 2022, ze raakten ook nog center Matt Haarms kwijt die stevig door zijn enkel ging in het vierde kwart.

Stats don't lie

Voor de vierde maal verloor Nederland het gevecht onder de borden, dit keer met 36-24. Uit 10 de aanvallende rebounds scoorde Polen 10 punten. De Polen waren ook effectiever op de break (10-2), in de paint (42-20) en kwamen met 16 op 28 na rust uit op een schotpercentage van 49,1. Nederland was in de tweede helft maar 10 op 26 (38,4 procent), maar was wel trefzeker op de vrije worplijn (14 op 17) en liet 5 blocks noteren, waarvan 3 van Edwards. Buscaglia had zijn rotatie voor het eerst verkort naar negen spelers, waardoor Olaf Schaftenaar, Roeland Schaftenaar en Shane Hammink geen speeltijd kregen in dit duel.

Topscorers

Nederland: Charlon Kloof 26 punten, 4/7 driepunters en 4 assists; Yannick Franke 13 punten, 3 rebounds en 3 assists.
Polen: Michal Sokolowski 24 punten (8/10), 5 rebounds en 3 assists; Aleksander Barcelowski 16 punten (8/11), 7 rebounds en 4 assists; Jakub Garbacz 10 punten en 3/4 driepunters.

Soundbite

Charlon Kloof: "Waar gaat het mis? Na rust maakten zij verdedigend een grote aanpassing die ze in de voorbereiding en het hele toernooi niet hadden laten zien. Het kostte ons te veel tijd om ons daar weer aan aan te passen en dan verdwijnt je voorsprong langzaam. Maar we zijn blijven vechten. Op bepaalde momenten misten we de aanvallende focus op wat voor ons werkte. Daar moeten we van leren. Elke verloren wedstrijd is een teleurstelling, maakt niet uit met hoeveel punten verschil. Nu zie je vier nederlagen en dat is alles dat je ziet. Het enige dat we kunnen doen is focussen op onszelf en ons afvragen: hebben we naar onze identiteit gespeeld? Voor het grootste deel van de wedstrijd wel, maar een deel ook niet. Dat gebeurt met mensen, we zijn geen robots."