!
9 december 2021

Rolstoelbasketballers na zege op Italianen vol vertrouwen naar kwartfinales

Door Toine Klerks | Foto: Steffie Wunderl

De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben bij het EK in Spanje vriend en vijand verrast door Italië woensdag met ruime cijfers te verslaan. De Europees kampioen van 2009 had geen schijn van kans tegen een ontketend Oranje, dat met 82-53 won en zich als nummer twee uit de groep voor de kwartfinales heeft geplaatst. Daarin treft het Polen.

De Orange Lions schoten net als tegen Oostenrijk een dag eerder furieus uit de startblokken. Met een ontzettend hoog schotpercentage en een full court press werd Italië, dat ook pas alleen van de Britten had verloren, in het eerste kwart op ruime achterstand (24-8) gespeeld. Driepunters, lay-ups, afstandsschoten, alles viel. Typerend voor de huidige goede flow en de hechte teamgeest bij de Lions.

Het waren vooral Quinten Zantinge en Robin Poggenwisch die in het begin de spreekwoordelijke gashendel opentrokken. De Italianen hadden geen antwoord op de fullcourt press van Nederland en liepen ook in het tweede kwart tegen geforceerde turnovers en de schotklok aan. Aan Nederlandse kant profiteerde vooral Mendel Op den Orth (21 punten, 4 rebounds en 3 steals in 25 minuten speeltijd) daarvan. De ruime voorsprong groeide steeds verder, zodat bondscoach Cees van Rootselaar al in het tweede kwart met een groot gedeelte van de bank kon roteren. Gijs Even, Joeri van Liere en Camilo van Trijp kwamen al snel het veld in en draaiden goed mee in de goede verdediging van de Lions. Bij rust was het verschil al dertig punten: 46-16.

In de tweede helft veranderde het wedstrijdbeeld iets. Italië werd aanvallend scherper en Nederland liet af en toe verdedigend te veel toe. Ondanks dat Van Rootselaar bleef door wisselen en iedere speler minuten maakte (voor derde wedstrijd op rij) bleef de voorsprong van dertig punten lang intact. "Het is super dat we zo’n brede selectie hebben, het zorgt er voor dat we in dit toernooi lang fit blijven en het vergroot onze kansen in de kwartfinales", constateerde een tevreden Van Rootselaar. "Spelers als Mendel Op den Orth, Mustafa Korkmaz en Robin Poggenwisch maken normaliter minimaal dertig tot vijfendertig minuten. Nu zijn ook zij nog fit voor de volgende ronde en krijgen andere spelers mooie kansen op internationaal niveau."

Zo maakte debutant Tim van Raamsdonk tegen Italië zijn eerste scores op een internationaal eindtoernooi en Mustafa Korkmaz hield met 12 punten in zijn 23 gespeelde minuten een schotpercentage op 100. Poggenwisch was in de voor zijn doen korte speeltijd goed voor maar liefst 9 assists en 9 punten.

Nederland mag zich nu op gaan maken voor de kwartfinale en gaat als tweede door naar de laatste acht. Het treft daarin donderdag Polen. Het duel is om 19.00 uur te zien via een livestream.