!
6 december 2021

Rolstoelbasketbalsters laten geen spaan heel van angstgegner Duitsland

Door Toine Klerks | Foto: Steffie Wunderl

De titel ‘angstgegner' voor Duitsland kan langzaamaan de prullenbak in. De Orange Lions maakten in Tokyo al korte metten met deze mentale blokkade door in de halve finale met sterk spel de winst te pakken en vervolgens goud te pakken in de finale. Zondagmiddag maakten de Nederlandse vrouwen bij het EK aan eventuele twijfel definitief een einde. Alle speelsters maakten minuten en de Duitsers konden slechts twee kwarten in de buurt blijven onder leiding van hun nieuwe coach Dirk Passiwan, die na Tokyo het stokje overnam van Dennis Nohl.

Beide teams hadden moeite om goed in de wedstrijd te komen, veel missers door verdedigende druk aan beide kanten zorgde ervoor dat er na zeven minuten spelen pas 7-4 in het voordeel van Nederland op het scoreboard te zien was. Met name Mariska Beijer had moeite om in het juiste ritme te komen, ondanks dat ze vaak vrij kwam op plekken waar ze gewoonlijk succesvol is. De laatste drie minuten van het kwart kwam ze samen met Bo Kramer wat vaker tot scoren, zo kon er met 16-10 op het bord vooruit worden gekeken naar het tweede kwart. Daar dwong Nederland door te pressen meerdere turnovers af maar kon het de fastbreaks niet altijd verzilveren doordat enkele open lay ups gemist werden. Met 30-20 konden coaches Gertjan van der Linden en Irene Sloof in de rust de puntjes op de spreekwoordelijke 'i' zetten.

In het tweede gedeelte van de wedstrijd kwam center Mariska Beijer geleidelijk los, met hier en daar wat gelukkige calls van de scheidsrechter zorgde zij samen met Cher Korver voor het verschil in het derde kwart 43-32. In het vierde kwart haalde Nederland definitief de trekker over, omdat Bo Kramer steeds vaker in stelling werd gebracht en keer op keer succesvol af kon drukken. Verdedigend maakten de Orange Lions het verschil door slechts drie punten toe te laten voor Duitsland. De wedstrijd eindigde in 63-35 door een sterk laatste kwart.

Boxscore

Vandaag spelen de vrouwen tegen het veel zwakkere Frankrijk, om 13:15 uur is de wedstrijd live te zien.

In de groepsfase delen Spanje, Groot-Brittannië en Nederland momenteel de eerste plaats. Waarbij Nederland op doelsaldo derde staat.