!
7 mei 2022

Sportiff Grasshoppers brengt spanning in titelstrijd weer terug

Door Ronald van Dam

De spanning in de strijd om de landstitel bij de vrouwen is weer helemaal terug. Sportiff Grasshoppers won zaterdag in eigen huis overtuigend de derde wedstrijd van de finale van de Women's Basketball League met 73-52 van Den Helder Suns en heeft daarmee de achterstand in de best-of-five serie verkleind naar 2-1. Grasshoppers krijgt komende woensdag de kans om de serie in evenwicht te brengen. Mocht Den Helder in Katwijk winnen, dan is het voor de zestiende keer kampioen van Nederland.

De opdracht voor Sportiff Grasshoppers was duidelijk. Er moest zaterdagavond in de eigen overvolle sporthal Cleijn Duin worden gewonnen om kansen te houden op de derde landstitel in de clubhistorie en de derde in vijf seizoenen. Dat was niet tegen dovemans oren gericht, want de ploeg van Rick Driessen, vorig week nog uitgeroepen tot coach van het jaar, had het grootste deel van de wedstrijd het betere van het spel. Alleen in het eerste kwart (19-15) kon Den Helder bijblijven, in het vervolg dwong de verdedigende thuisploeg veel missers bij de bezoeksters af en liep daardoor uit naar een 45-25 voorsprong bij rust.

De definitieve knock-out volgde in de eerste drie minuten van het derde kwart. De aanvallen van Den Helder bleven moeizaam verlopen en na een paar makkelijke scores van Grasshoppers op rij groeide de Katwijkse voorsprong al snel uit naar dertig punten. De ploeg van Mario Bennes kon het spreekwoordelijke tij niet meer keren en via 63-35 na drie kwarten spelen werd het uiteindelijk 73-52 voor Grasshoppers.

Den Helder had aanvallend een totale off-day, kwam niet verder dan een schotpercentage van 22,7 (17 op 75) en schoot maar 1 op 18 achter de driepuntslijn. Positief was wel het aantal aanvallende rebounds van 23, maar daar tegenover stonden ook 22 turnovers voor de regerend landskampioen.

Grasshoppers oogde topfit en hield hel tempo hoog. "We speelden verdedigend een knappe wedstrijd met uitstekend voetenwerk", vond de winnende coach Rick Driessen. "Toen Den Helder op dertig punten werd gezet, was het duel gespeeld. Tot nu heeft steeds de thuisploeg gewonnen. Iedereen hoopt hier op een serie van vijf duels, maar dan moeten we wel de vierde wedstrijd winnen en gelijk maken."

Woensdag 11 mei a.s. gaat de finale verder in Katwijk. De wedstrijd is via de live stream te volgen en begint om 20.30 uur. Kaarten zijn via de website van Grasshoppers (www.grasshoppers.nl) te reserveren. De eventuele vijfde wedstrijd in Den Helder staat voor zaterdag 14 mei op het programma.

Topscorers Grasshoppers: Deborah Vos 14 punten (2/3 driepunters) en 8 rebounds (4 aanvallend); Noor Driessen 12 punten, 5 assists en 2 blocks; Liselot Kulk 11 punten.
Topscorers Den Helder: Janiek van Veen 14 punten; Kiki Fleuren 14 punten; Kourtney Treffers 11 punten en 9 rebounds.

Foto's: Geert Bekker en Wim Kulk