2223 BNXT G1 OOS LEI Collins
10 juni 2023

Zorg en Zekerheid Leiden deelt eerste klap uit in finale BNXT play-offs

Door Martin Hoekstra

Filou Oostende was de grote favoriet voor het kampioenschap van de BNXT League. Er moest nog één hindernis worden genomen, namelijk Zorg en Zekerheid Leiden, de regerend titelhouder van de BNXT League en kampioen en bekerwinnaar van Nederland. Die hindernis bleek vrijdag in elk geval nog te hoog voor Filou Oostende. Door een 66-79 overwinning deelde Zorg en Zekerheid Leiden de eerste tik uit.

Filou Oostende, dat in de Elite Gold in eigen huis nog met 81-56 van Zorg en Zekerheid Leiden had gewonnen, was de eerste vijf minuten nog bij de les. Hoewel David Collins namens de bezoekers al 8 punten liet aantekenen, zette Breein Tyree de ploeg uit Oostende nog op een 13-11 voorsprong. Via onder meer driepunters van Collins en Luuk van Bree en nog een dunk van Deion Hammond plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 0-9 run. In korte tijd vergrootte de Nederlandse kampioen de marge naar 10 punten. Het eerste kwart werd bij 21-28 afgesloten.

De eerste schermutseling van het tweede kwart waren duidelijk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Erikas Venskus scoorde zeven punten op rij. In de eerste zes minuten kwam Filou Oostende slechts één keer tot scoren via Servaas Buysschaert. Zorg en Zekerheid Leiden was inmiddels uitgelopen naar 23-38.  Het was aan Keye van der Vuurst de Vries te danken dat Filou Oostende de rust in kon gaan met slechts drie punten achterstand: 41-44.

Via een and-1 van Nikola Jovanovic stonden beide ploegen binnen een halve minuut weer op gelijke hoogte. Wie verwacht had dat Filou Oostende door zou drukken, kwam bedrogen uit. Zorg en Zekerheid Leiden counterde met een 0-9 run. Halverwege het kwart zorgde Collins met vijf punten op rij voor een gat van 16 punten: 48-64. Na drie kwarten genoot de ploeg uit Leiden nog een ruime voorsprong: 54-67.

Na anderhalve minuut spelen  in het vierde kwart was Zorg en Zekerheid Leiden zelfs uitgelopen naar een marge van 17 punten: 54-71. Door sterk spel van  Pierre-Antoine Gillet verkleinde Filou Oostende het verschil naar negen punten, maar Zorg en Zekerheid Leiden faalde niet. Via scores van Thomas Rutherford en twee rake vrije worpen van Stan van den Elzen kwam Zorg en Zekerheid Leiden op matchpoint: 66-79. De ploeg uit Leiden kan zondag (aanvang 15.00 uur) in eigen hal de derde titel van dit seizoen binnenhalen, maar Filou Oostende zal zich niet zo maar gewonnen geven.

Keye van der Vuurst de Vries was namens Filou Oostende goed voor een double double: 18 punten en 10 assists. Pierre-Antoine Gillet sloot af met 13 punten. Bij Zorg en Zekerheid Leiden tekende David Collins voor 22 punten. Deion Hammond kwam tot 18 punten. Luuk van Bree eindigde door 4 uit 4 te schieten van achter de driepuntslijn op 14 punten. Thomas Rutherford pakte 11 rebounds.

De tweede wedstrijd zondag om 15.00 uur in Leiden is live bij de NOS te zien via een stream en (deels) in de reguliere uitzending op NPO 1. Ook een eventuele derde wedstrijd zendt de NOS via een livestream uit.