!
2223 BNXT ZZ Leiden kampioen
14 juni 2023

Zorg en Zekerheid Leiden na winnen beker en landstitel ook weer sterkste in BNXT League

Door Martin Hoekstra

Filou Oostende leek in een volgepakte hal de grootste kans te hebben om het kampioenschap van de BNXT League te veroveren. Zo ver kwam het niet, want Zorg en Zekerheid Leiden wist opnieuw op vreemde bodem te winnen. Via een 80-981 overwinning prolongeerde de ploeg van coach Doug Spradley dinsdag het BNXT kampioenschap. Het was sowieso een succesvol seizoen voor Zorg en Zekerheid Leiden, want ook de nationale beker en de Nederlandse play-offs werden al winnend afgesloten.

Filou Oostende had afgelopen zondag het thuisvoordeel uit de Vijf Meihal teruggehaald. De COREtec Dôme zat goed vol en het leek alsof er een gele muur was gebouwd. Na een gelijk opgaand begin, was het Zorg en Zekerheid Leiden dat het eerste gaatje wist te slaan, Via Tre’Shawn Thurman en een prachtige alley-oop dunk van Vrenz Bleijenbergh kwam Filou Oostende weer opzetten. Een driepunter in de buzzer van Erikas Venskus zorgde voor een 19-22 stand na 10 minuten spelen.

In het tweede kwart kwam Deion Hammond op stoom. De Amerikaan van Zorg en Zekerheid Leiden was in dit kwart goed voor vijf rake driepunters en 17 punten in totaal. Thurman en Nikola Jovanovic boden echter goed weerstand. Pas in de laatste vier minuten nam Zorg en Zekerheid Leiden, waar Maarten Bouwknecht ook doorkwam met een driepunter, afstand van de recordkampioen van België: 43-52.

Filou Oostende maakte na de pauze enkele aanpassingen in de verdediging, waardoor in elk geval Hammond niet meer tot scoren zou komen. Daar had Zorg en Zekerheid Leiden het sowieso moeilijk mee, want in de eerste vijf minuten van het derde kwart wist alleen Ververs twee keer te scoren. Keye van der Vuurst, voor rust nog puntloos, en Pierre-Antoine Gillet schoten Filou Oostende naar een 64-57 voorsprong. Er leek een Belgisch feest aan te komen.

Hammond en Van der Vuurst de Vries liepen allebei tegen een technische fout op en dat was voor beide spelers meteen een vierde persoonlijke fout. De foutenlast begon ook aardig op te lopen. Bij Zorg en Zekerheid Leiden had ook Thomas Rutherford vier persoonlijke fouten, bij Filou Oostende gold dat voor Jovanovic en Servaas Buysschaert. Ververs slaagde erin om zijn ploeg terug te brengen tot 66-65 aan het eind van het derde kwart.

Zorg en Zekerheid Leiden startte sterk in het laatste kwart. Roeland Schaftenaar werd tot twee keer toe dicht bij de ring vrijgespeeld, waarop coach Dario Gjergja zijn manschappen voor een minuut naar de kant haalde. Dat mocht hij drie minuten later nog een keer doen, want Zorg en Zekerheid Leiden was verder weggelopen naar 66-75. Halverwege het kwart was Filou Oostende door driepunter van Van der Vuurst de Vries en Thurman teruggekomen tot 72-77. Wel moest op dat moment Olivier Troisfontaines met vijf persoonlijke fouten naar de kant.

Na een score van Ververs pakte David Collins die later werd uitgeroepen tot MVP van de finale, een steal om met een lay-up voor 72-81 te zorgen. Met nog iets meer dan anderhalve minuut te spelen, kreeg Gillet een aanvallende fout. De international was het daar niet mee eens en incasseerde twee technische fouten. Gjergja stapte meters het veld in en kreeg ook een technische fout. Bouwknecht benutte twee van de drie vrije worpen om Zorg en Zekerheid Leiden een 74-83 voorsprong te bezorgen. Luuk van Bree gooide de wedstrijd met een driepunter definitief in het slot. Van der Vuurst kreeg kort voor tijd nog zijn tweede technische fout en kin ook voortijdig de kleedkamer gaan opzoeken. Vanaf de lijn bepaalde Bouwknecht de eindstand op 80-91. Zo kreeg de BNXT League dan toch nog een verrassende winnaar.

Nikola Jovanovic werd met 15 punten topschutter bij Filou Oostende. Pierre-Antoine Gillet slot af met 13 punten. Tre’Shawn Thurman was goed voor 12 punten. Keye van der Vuurst de Vries tekende voor 11 punten en 8 assists. Bij Zorg en Zekerheid Leiden scoorde Deion Hammond al zijn 22 punten in de eerste helft. Marijn Ververs was goed voor 19 punten en 5 assists. Thomas Rutherford liet 12 punten aantekenen. David Collins en Maarten Bouwknecht kwamen met 10 punten ook nog in de dubbele cijfers. Bouwknecht had eveneens 5 assists.