!
MollyMcDowell-nov23
15 november 2023

Molly McDowell geeft informatieve FIBA-clinics in Portugal

In Estoril, in de buurt van Lissabon, organiseerde de Portugese basketbalfederatie onlangs de FIBA U14 Get Together. FIBA nodigde coaches van verschillende nationale jeugdteams uit om drie dagen lang over de ontwikkeling van U14 talent te praten.

Molly McDowell, afgelopen zomer 3x3 coach van verschillende vrouwenteams en huidig head coach bij OLA (Orange Lions Academy), gaf verschillende clinics tijden de ‘get together’.

“Toen ik vorige zomer klaar was met mijn FECC coaching cursus vroeg Michael Schwartz me of ik interesse had om een clinic te geven”, zegt Molly. Schwartz is hoofd educatie bij de FIBA. Ze had interesse, keek naar haar schema en zag dat het paste. Het moest over de U14 gaan, maar ze was redelijk vrij in haar keuze voor een onderwerp. Die had ze zo gevonden.

Focus op fundamentals

“Ik kijk zelf altijd heel erg naar de fundamentals, dus voor de aanvallende clinic koos ik ervoor om over offensive fundamentals te praten. Omdat ik het leuk vind.” Ze moest ook een verdedigend topic tackelen. “Daarvoor koos ik ervoor om te bespreken hoe je van 1 op 1, naar 5 tegen 5 defense gaat.”

Coaches zijn volgens McDowell geneigd om snel naar grote lijnen te kijken en daarbij het belang van details te vergeten. “En die maken het verschil. Daar kun je juist bij de U12, U14 grote stappen maken. Ik zie vaak veel oudere spelers trainen waarvan ik denk: die zouden het qua fundamentals zwaar hebben bij onze OLA trainingen.”

Haar werk bij OLA kwam in de clinics niet aan bod. Wel in de discussies die de Get Together afsloten. Molly praatte daarin over de trainingsschema’s, individuele opbouw en ‘load management’. “Wij hebben bij de academy veel experts die met ons meewerken, zoals een psycholoog en diëtist. Andere landen kijken daar soms wel jaloers naar.”

Een playlist met verschillende clinics en presentaties van de NBB vind je op het YouTube-kanaal van de bond.

Gerelateerde artikelen