!
NorthsideBallers-VerenigingsOndersteuning-Feb24
7 februari 2024

Werken aan een sociaal veilig sportklimaat? Ondersteuning beschikbaar voor verenigingen

Basketballen moet voor iedereen een prettige, plezierige en veilige ervaring zijn. Als vereniging wil je daarom, zo goed als dat kan, zorgen dat je de meest geschikte mensen met de juiste capaciteiten hebt, en dat je kaders hebt waarin geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag.

Verenigingen die hulp of advies nodig hebben bij het implementeren van de basis waarop ze een veilige omgeving kunnen bouwen, kunnen begeleiding aanvragen. Dit geldt voor clubs die er al mee bezig zijn, maar zeker ook voor hen die er nog moeten beginnen. Hierbij krijgen ze gratis tot 15 uur aan begeleiding bij het opzetten en implementeren van beleid rondom sociale veiligheid.

Hoe verklein je de kans op grensoverschrijdend gedrag zo veel mogelijk? Hoe handel je adequaat bij eventuele incidenten? Op de site van NOC*NSF vind je meer informatie over het begeleidingstraject, en ook NBB accountmanagers kunnen je helpen.

De Vier V’s

De goede basis die je als vereniging wil leggen, is uit te drukken in de Vier V’s:

  • Verenigingsbrede gedragcode
  • Vertrouwenscontactpersoon op de club
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers
  • Vakkundig geschoolde trainers en coaches

NOC*NSF richtte een campagne in rondom deze Vier V’s. Daarvoor ging de overkoepelende sportorganisatie langs bij verschillende verenigingen – waaronder ook een basketbalclub. Klik hier voor de vier filmpjes.

Northside Ballers uit Amsterdam zijn volgens de gemeente Amsterdam een voorbeeldvereniging: de gemeente schoof de club dan ook naar voren om een rol te spelen in de campagne van NOC*NSF. Ümit Celikan, voorzitter van de club, komt in het filmpje aan het woord.

“Echt presenteren als sportclub doe je niet alleen door uit te blinken op sportief gebied. Presteren doe je ook sociaal en maatschappelijk. En daarvoor móet je weten welke mensen je in huis hebt.” - Ümit Celikan, voorzitter Northside Ballers

Basketball.nl sprak óók met Ümit over het belang van de VOG. Dat artikel lees je hier.

Gerelateerde artikelen