!
2019_Rolstoel_Orange Lions_mannen_EK_Korkmaz
3 december 2021

Aanvoerder Korkmaz gaat op EK 'gewoon voor een plakkie en het liefst een gouden'

Door Luuk von Burg

Al voordat het Europees Kampioenschap is begonnen is er een kleine tegenslag voor Mustafa Korkmaz en de Orange Lions. Tijdens het transport naar Madrid is het frame van zijn rolstoel verbogen en daardoor is zijn stoel onbestuurbaar geworden. Korkmaz mist daardoor de eerste oefenwedstrijd op Spaanse bodem, maar hij is nog niet in paniek. “Nu op zoek naar een goede lasser en dan zijn we nog ruim op tijd voor de wedstrijd van zaterdag.”

Het beste sinterklaascadeau voor Korkmaz? Het EK beginnen met een overwinning op Turkije en een dag later op wereldkampioen Groot-Brittannië. Aanstaande zaterdag 4 december begint voor de Orange Lions onder leiding van bondscoach Cees van Rootselaar het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal in de Spaanse hoofdstad.

“We zijn sterker dan ooit”, begint Korkmaz. “De selectie is met de aanstormende talenten heel breed geworden en dat is iets dat we de afgelopen jaren nog wel eens miste. Dan draaide het om twee à drie ervaren spelers en als de tegenstander die afstopte dan gingen we ten onder. Nu is het zo dat je alle vijf de spelers in het veld moet afstoppen en we makkelijk door kunnen wisselen, waardoor we echt kunnen gaan knallen. Als het loopt zoals we willen, kunnen we gewoon voor een ‘plakkie’ gaan en het liefst in een gouden kleur.”

De Orange Lions treffen in de poule naast toplanden Turkije en Groot-Brittannië, ook Italië, Oostenrijk en Israël. De wedstrijd tegen Turkije is een bijzondere voor Korkmaz. Naast dat hij een lange tijd uitkwam voor de Turkse topclub Galatasaray, zijn ook zijn ouders van Turkse komaf. “De rolstoelbasketbalwereld is klein, dus je kent al snel een hoop mensen”, zegt de 33-jarige international. “Ik doe altijd een video-analyse, maar het team van Turkije ken ik natuurlijk volledig. De beste speler van Turkije is jarenlang mijn huisgenoot geweest in Istanbul en nog steeds een goede vriend van me. Maar zodra ik het veld opstap is hij mijn tegenstander en ga ik in ‘killer modus’, maak je daar maar niet druk om”, zegt Korkmaz resoluut.

Van schande naar trots van de familie

Korkmaz komt in Bremen ter wereld zonder onderbenen in een Turks gezin, maar na elf maanden verhuist hij naar Twente, waar hij opgroeit. “In iedere cultuur, maar zeker in die van mij is het zo dat mindervaliden een beetje weggehouden worden. Je schaamt je ervoor dat je kind in een rolstoel zit”, vertelt Korkmaz. “Maar als kind had ik al lak aan wat anderen mensen van mij dachten. Als iemand de deur voor mij opendeed, snauwde ik dat ik dat zelf wel kon. Op het schoolplein deed ik gewoon mee met voetballen, ook al had ik geen benen. Niemand moest mij behandelen alsof ik niet mee kon komen. Die mentaliteit zorgde ervoor dat ook mijn ouders inzagen dat ze mij niet moesten verstoppen en dat heeft me uiteindelijk ook zo ver gebracht.”

Na het MBO wordt hij professioneel rolstoelbasketballer. Eerst in Duitsland bij verschillende ploegen, maar in 2012 maakt hij de overstap naar zijn droomclub Galatasaray. “Mijn vader was een groot fan van de voetbalploeg Galatasaray, dus toen zij een professioneel rolstoelbasketbalteam startten wilde ik niks liever dan daarvoor uitkomen”, gaat Korkmaz verder.

Bij Galatasaray wint hij drie jaar op rij alle grote prijzen die er te winnen zijn. De Turkse beker, de competitie, de Champions League en de Wereldbeker, ze vallen allemaal ten prooi aan de rolstoelbasketbalploeg van Galatasaray, met Korkmaz als een van de belangrijkste spelers. Hij is de trots van de familie.

Faillissement

Via HSV Hamburg en opnieuw twee seizoenen bij Galatasaray speelt de captain van de Orange Lions vanaf 2018 bij de Duitse topclub Baskets 96’ Rahden. Totdat deze zomer de telefoon gaat. “Ze zeiden dat de club failliet was en wenste me veel succes bij het zoeken van een nieuwe club, waarna het gesprek werd beëindigd”, zegt Korkmaz nog altijd even verbouwereerd. Van het ene op het andere moment zit de international zonder werk en dus ook zonder inkomen.

“Ik heb toen snel geschakeld en Poggy (Robin Poggenwisch, red.) gebeld met de vraag of ze bij zijn ploeg nog iemand zochten”, legt Korkmaz uit. Mede-international Robin Poggenwisch speelt op dat moment bij de Red Dragons Metz, samen met landgenoten Frank de Jong en Mendel op den Orth. “Uiteindelijk zijn we daar samen uitgekomen en ben ik de vierde Nederlander geworden.”

De 33-jarige aanvoerder van de Orange Lions denkt nog lang niet aan stoppen. Minimaal tot aan de Spelen van Parijs in 2024 wil Korkmaz door als prof. “Maar schrijf de Spelen in Los Angeles nog niet af”, reageert de Orange Lion. “Anton de Rooij heeft laten zien met dik 700 interlands hoe lang je door kan gaan, dus ik heb geen excuses meer”, zegt Korkmaz met een knipoog.

De Orange Lions mannen beginnen zaterdag om 14:00u in Madrid tegen Turkije. Alle wedstrijden zullen live te zien zijn via het YouTubekanaal van de IWBF of via de livestream op tupuedestv.com, dat alle wedstrijden voor zowel de mannen als de vrouwen uitzendt.

Gerelateerde artikelen