Roundup WEEK 10 WBL ELITE B: PLAY OFFS VOOR ZZ LEIDEN

Hoewel het niet écht spannend meer was, is het na week 10 wel officiëel: Zorg en Zekerheid Leiden gaat in zijn eerste jaar in de WBL de play offs in. Dat, en Den Helder laat opnieuw zien oppermachtig te zijn, in week 10 van de Elite B-poule.

Basketbal Academie Limburg – Zorg en Zekerheid Leiden: 62-74

Geen boxscore beschikbaar

Richard den Os, coach bij Zorg en Zekerheid Leiden, draait in zijn wekelijkse reacties niet om de prestaties van zijn team heen. Als hij ontevreden is zegt hij dat. Als hij zijn team prijst – dan betekent dat iets.

“We begonnen niet scherp aan de wedstrijd”, zo begint hij zijn recap, “maar na een paar minuten speelden we wél met de juiste energie en zetten we een prima wedstrijd neer.” Zorg en Zekerheid Leiden speelt in zijn eerste jaar in de eredivisie in de play offs en dat doet Den Os goed. “Daar zijn wij natuurlijk hartstikke blij mee.” Wie de tegenstander wordt is afwachten: komend weekend vecht ZZ met QSTA United uit wie er zevende wordt en zo Grasshoppers ontloopt.

De wedstrijd zelf begon met een sterk Weert, dat via met name Emma Tibosch en Eva van Oosten (foto, door Jos van Moorsel) een voorsprong pakte in het eerste kwart. Toch: een paar scores van Emma Kiesekamp maakten nog voor de eerste pauze gelijk (16-16) en in Q2 pakte ZZ de voorsprong die al voldoende zou blijken.

In het vierde kwart liep Leiden uit naar 56-40, de grootste voorsprong van de wedstrijd. BAL kwam via een knappe 20-8 run nog terug tot 64-60. Toch kon Den Helder de pot volwassen uitspelen. Topscorers bij Suns: Emma Kiesekamp en Mylah Aalse beiden 15 punten, Kimberly Brago 10 punten. Bij Basketbal Academie Limburg had Eva van Oosten 23 punten,Emma Tibosch 13 en Finley van Bree 11.

Den Helder Suns – QSTA United: 62-42

Boxscore

De voorlaatste wedstrijd van beide teams was er één met twee gehavende ploegen. Coach Mario Bennes moest het zonder Mecx van Linge en Joa Karreman doen, Yfke Hoek en Lisanne de Jonge ontbraken bij QSTA United.

Wat restte was een low scoring affaire die het publiek waarschijnlijk niets leerde. Den Helder wordt overduidelijk zesde in de WBL en speelt in de play offs tegen Jolly Jumpers. QSTA en ZZ Leiden bepalen nog wie er zevende en achtste worden.

Den Helder begon de wedstrijd goed. Na vijf minuten stond het al 13-5 en was duidelijk dat QSTA United het aanvallend moeilijk zou krijgen. De ploeg zou de game eindigen met een scoringspercentage van 29 procent. Den Helder deed het met 35 procent overigens niet veel beter.

Bij rust stond het al 34-20 voor de Suns. Kwart drie maakte daarna weinig verschil, waardoor het nooit echt spannend werd. Amber Lewakabessy knalde in het vierde kwart drie driepunters raak om de overwinning veilig te stellen.

Topscorers Den Helder Suns: Amber Lewakabessy 15 pts (3 driepunters), 5 assists. Lotte Toornstra 11 punten, 12 rebounds, 5 assists.
Topscorers QSTA United: Yordi Kathmann 16 punten (4 driepunters), Rinske Scholten 13 punten.