!
20022021 KRO NED Fotoshoot Van Bree.jpg
20 februari 2021

De youngsters en routinier van Zorg en Zekerheid Leiden bij de Orange Lions

Door Ronald van Dam

Met drie spelers is Zorg en Zekerheid hofleverancier van de Orange Lions. Van de ongeslagen koploper in de Dutch Basketball League maken behalve routinier Worthy de Jong (32) ook de youngsters Emmanuel Nzekwesi (23) en Luuk van Bree (24) deel uit van de selectie van het Nederlands mannenteam tijdens het derde EK-kwalificatiewindow in de Turkse bubbel. Met hun van trots vervulde coach Geert Hammink zoomen we nader in op het Leidse drietal, dat er van hem ook vier hadden mogen zijn.

Emmanuel Nzekwesi

De in Den Haag geboren Nzekwesi speelde van 2013 t/m 2016 voor Maravion Prep Academy in Bethlehem, Pennsylvania. Vervolgens maakte hij de overstap naar Oral Roberts University in de NCAA, waar hij vier seizoenen voor uitkwam en in zijn senior jaar voor 16,3 punten en 9,9 rebounds tekende. In zijn eerste seizoen als prof bij Zorg en Zekerheid Leiden baart de 2.03 meter lange forward opzien met gemiddeld 23,1 punten en 10 rebounds per duel.

Hammink: “Emmanuel ben ik gaan volgen toen hij bij Oral Roberts speelde en ik had hem al eens bij een training van de Orange Lions U20 in Almere ontmoet. Wat me beviel is zijn atletisch vermogen in combinatie met zijn skills level en fysieke aanwezigheid. Die zijn voor Nederlandse begrippen van hoog niveau. Er zit veel potentie om in Europese competities te excelleren. Emmanuel is een ruwe diamant die nog beter kan worden en daar zijn we samen hard mee bezig. Vergeet niet dat hij pas zeven duels prof is, maar al wel topscorer in de DBL is en de hoogste efficiency rating heeft. Hij staat open voor feedback om beter te worden. Bij die zeven duels zat één mindere wedstrijd. Ik heb Emmanuel uitgelegd dat hij een rookie is en dat hem dat dit seizoen nog wel een keer of drie, vier zal gebeuren. Het is volkomen terecht dat hij net als bij het vorige window nu weer bij de Orange Lions zit. Dat geeft aan dat de technische staf zijn kwaliteiten en mogelijkheden ook herkent.”

27112020 NED ZWE Emmanuel Nzekwesi.jpg

Luuk van Bree

Debutant Luuk van Bree, geboren in Venray, genoot zijn basketbalopleiding bij Basketball Academy op Gran Canaria en daarna bij Bradley University in de NCAA, waar hij vier jaar voor speelde. Zijn cijfers in zijn laatste college jaar: 5,7 punten en 4 rebounds gemiddeld. Na een seizoen niet gespeeld te hebben door een achillespeesblessure verrast de 2.03 meter lange forward als eerstejaars prof in de DBL door in de eerste zeven duels 11,3 punten, 4,4 rebounds en 43,8 procent achter de driepuntslijn te laten noteren.

Hammink: “Net als Emmanuel maakt Luuk de ontwikkeling door als committed professional. Hij werkt keihard, elke seconde van elke training, plus ervoor en erna. Hij gaat altijd honderd procent. Ik heb met Worthy de Jong één ervaren oudere speler in mijn selectie en de rest is 25 jaar of jonger. Daar hoort Luuk met zijn 24 jaar ook bij. Misschien springen zijn stats in zijn laatste collegejaar niet zo in het oog. Ik denk dan ook dat hij met zijn skills – fysiek en mentaal – veel beter tot zijn recht komt in het Europese basketball. Emanuel en hij hebben nog ‘aanpassingprobleempjes’ en leren elke wedstrijd wat fysiek mag op de Nederlandse velden, waar wel en niet voor wordt gefloten. Met zijn driepunter past Luuk beter bij het Europese basketball. Hij is een stretch 4, die ook op de 3 kan spelen. Iemand die voor spacing zorgt. Ik had al vier maanden lang met hem gewerkt voordat we in januari de competitie hervatten. Daarom durf ik te zeggen dat zijn driepunter bij die veertig procent blijft, dat zit in zijn spel.”

24022020 NED KRO De Jong schiet.jpg

Worthy de Jong

De 32-jarige guard is behoudens een uitstapje naar Frankrijk, waar hij in het seizoen 2016/2017 bij Maritime Boulogne in de Pro B speelde, aan zijn tiende seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden bezig. De 101-voudig international vergaarde in Leidse dienst al twee landstitels en twee nationale bekers. Bovendien was hij er bij toen het Nederlands mannenteam in 2015 na een afwezigheid van 26 jaar weer het Europees kampioenschap meedeed. Dit seizoen imponeert De Jong wederom met gemiddelden van 15,3 punten, 5,4 rebounds, 6,3 assists en 2,0 steals per duel in de DBL.

Hammink: “Allereerst is het een genot om met hem te mogen werken. Petje af voor Worthy. Als je een oudere speler bent zoals hij, ben je gewend om de dingen op een bepaalde manier te doen en zitten sommige gewoonten er helemaal in. Jonge jongens als Emmanuel en Luuk zitten in hun eerste seizoen als prof, voor hun is alles relatief nieuw. Voor Worthy is dat anders. We hebben daar goed over gesproken. Ik doe als nieuwe coach de dingen op mijn manier en daar heeft hij zich vanaf het begin achter geschaard. Hij is een groot deel van ons succes, iemand waar we de rest van het seizoen veel op kunnen leunen. Zijn ervaring, spelinzicht, beleving, passing en defense is ongekend. Ik zet hem op de drie van de tegenstander en dan bijt hij zich daar in vast. Overigens hoop ik dat we bij een volgend window van de Orange Lions hofleverancier met vier spelers zullen zijn. Onze spelverdeler Marijn Ververs, pas 22, zou met zijn 10,7 punten, 5,1 rebounds en 4,0 assists gemiddeld ook niet in de selectie hebben misstaan. Kun je dat misschien nog ergens subtiel toevoegen?”

Gerelateerde artikelen