!
3 september 2021

Den Helder verslikt zich in Lokomotief

Door Menno Schraven

DELFT - Den Helder Suns slaagde er donderdagavond niet in om te winnen van Lokomotief dat uitkomt in de promotiedivisie. In Rijswijk werd het 71-65 voor de thuisclub die vrijwel de gehele wedstrijd op voorsprong stond.

Na de forse 45-79 nederlaag van de Suns tegen Aris Leeuwarden verwachtte Lokomotief op voorhand een lastig oefenduel. Misschien was het onderschatting van de Heldenaren, maar de ploeg van coach Peter van Noord had het de gehele wedstrijd moeilijk tegen een fel spelend Lokomotief. Halverwege het eerste kwart leidden de Rijswijkers in de gloednieuwe sporthal De Altis met 12-10 en nam Van Noord al zijn eerste time-out. Via 18-12 sloot Lokomotief het eerste kwart winnend af met 24-16.

Vooral in de aanvalsopzet van de Suns werd spelmaker Boyd van der Vuurst de Vries (vertrokken naar Aalst, België) node gemist. Daarbij liet ook het ontbreken van Stan van den Elzen (geblesseerd) zich voelen. Nog voor de rust zag Den Helder de thuisclub een voorsprong van maar liefst 36-21 nemen, na een score met bonus van Jan Driessen (ex-Leiden). Bij Lokomotief speelden met Freek Vos, Lenno Witteveen (beiden ex-Zwolle) en Laurens Yperlaan (vorig jaar ook The Hague Royals) een aantal jongens mee met ervaring op het hoogste niveau.

Na de rust (40-27) nam de druk van Den Helder toe. Dat gebeurde echter pas nadat Lokomotief bij 46-29 de grootste voorsprong in de wedstrijd in handen had. Via onder meer twee driepunters van Mickey Kolhorn bracht Den Helder de achterstand terug tot 55-47.

In het laatste kwart leken de Suns erop en erover te gaan en de wedstrijd alsnog te gaan winnen, na een score van Nick Thran voor 63-60. Lokomotief-coach Pieter Mourik nam snel een time-out en stelde daarin orde op zaken, want de thuisclub liep nadien weer verder uit naar 69-60. Met een driepunter met bord in de buzzer bepaalde Nino Gorissen de eindstand op 71-65.

Voor coach Peter van Noord nog een hoop werk aan de winkel om zijn ploeg voor te bereiden op het nieuwe seizoen in de BNXT League. Aanstaande zaterdag wacht een pittige tegenstander in België als de Suns op bezoek gaan bij Leuven Bears.

Kwartstanden: 24-16, 40-27, 57-47,71-65.

Scores Den Helder: Ben Kovac 14, Nino Gorissen 13, David Idada 8, Nick Thran 7, Mickey Kolhorn 6, Troy Koehler 6, Sam van Oostrum 5, Yarick Brussen 4, Sven Lemke 2.