!
421509440_18237876805300288_3821626376346737489_n
26 januari 2024

Drie kwartfinales gespeeld om Carla de Liefde trofee

Drie van de vier kwartfinales in de strijd om de Carla de Liefde-trofee zijn gespeeld. Met alleen ZZ Leiden – Grasshoppers nog op het programma zijn de halve finales daarmee zo goed als ingevuld.

Tekst: Tiel van den Heuvel, beeld: Instagram Startportaal Binnenland

Startportaal Binnenland (foto) met zelfvertrouwen naar laatste vier

De vrouwen van Startportaal Binnenland (Barendrecht) wonnen in hun kwartfinale van Triple Threat, de eerste van twee ontmoetingen op rij voor de clubs. Het is tot nu toe de spannendste ontmoeting onder de laatste acht: 62-68 voor Binnenland.

Thuisclub Triple Threat pakte vroeg in de wedstrijd de voorsprong (18-10 na 6 op rij van Anique van Schijndel), maar de gebruikelijke namen bij Startportaal Binnenland brachten de bezoekers terug in de wedstrijd: Lisa van den Adel en Kelsi Lidge leidden een mini-run die 24-24 maakte. Samen met Marlou de Kleijn hielpen ze hun ploeg aan de voorsprong bij rust: 38-41.

Het zou close blijven. Keona Douwstra startte de tweede helft sterk voor TT, De Kleijn antwoordde voor Startportaal. Vrije worpen van Isa Hooiveld maakten nog 59-58 voor Triple Threat, maar een Barendrechtse run besliste de wedstrijd.

“Spannende game, maar we zijn voor ons gevoel nooit écht in gevaar geweest”, aldus Remy de Wit, coach bij Startportaal Binnenland. “We beginnen compleet te raken en worden steeds fitter. Dat zag je al in de game tegen Grasshoppers.” Hij roemt vooral de werklust van zijn team. “Die was enorm, net als de concentratie om gedisciplineerd te blijven spelen. Dat levert ons een halve finale op, waarbij we tegen Landsmeer (TopKip Lions) zeker kansen zien.”

TopKip Lions blijkt opnieuw ‘best of the rest’

Dat Sportiff Grasshoppers onaantastbaar lijkt in de Womens Basketball League, is duidelijk. Dat TopKip Lions de zeer terechte nummer twee is, is net zo helder. In de beker rekende de ploeg uit Landsmeer overtuigend af met Jolly Jumpers uit Tubbergen: 69-56.

“We startten de wedstrijd onvolwassen”, zou coach Chris van Kampen later zeggen. “Jolly was veel meer vastberaden dan wij en nam terecht afstand.” Dat Jolly Jumpers na Q1 leidde noemt hij ‘een meevaller’. Vanaf kwart twee zag hij zijn ploeg in de wedstrijd komen. “Onze verdediging was vanaf dat kwart beter, en ik ben ook tevreden over wat we aanvallend lieten zien in de tweede helft.”

Richelle van der Keijl was met 21 punten, 5 rebounds en een block belangrijk voor Lions. Lindsay Pengel en Charlotte van Kleef voegden beiden 14 toe. Bij Jolly Jumpers scoorde Jade Brughuis 13 punten, Kim Jaasma 10 en Jasmijn de Ceuninck van Capelle 9. Vooral het schotpercentage leek het verschil te maken: JJ schoot 32 procent raak, TopKip deed het met ruim 45 procent een stuk beter.

Starters loodsen Suns voorbij BAL

(Dit verslag stond eerder in de WBL round up, tussen de competitiewedstrijden)

Op zondag 14 januari werd de eerste kwartfinale al gespeeld in het cuptoernooi. Den Helder legde de bijna 250 kilometer naar het zuiden af – en ontsnapte met de winst: 62-65.

Het was de wedstrijd van de starters, bij de Suns. Lotte Toornstra leidde alle speelsters met 19 punten, Amber Lewakabessy voegde er 17 toe en ook Brooke Bigott (16 pts) was van grote waarde. De Suns kregen slechts 4 punten van bankspeelsters, maar het bleek genoeg.

Daar leek het in het begin niet op. Basketbal Academie Limburg liep vroeg in de wedstrijd uit naar 31-19. Van daar begon Suns geduldig aan de voorsprong te zagen, maar een opleving van Weert (met drie scores van Hinke Houben) maakte 49-36 voor Weert. Het vierde kwart implodeerde de boel voor de thuisploeg. Een 10-0 run van Den Helder bracht Suns terug naar één punt achter (51-50), nog een run bracht de voorsprong voor Den Helder: 53-59.

Floortje Bohré bracht de wedstrijd naar een one posession game, 52-53 voor Den Helder, maar een paar vrije worpen van Lewakabessy beslisten de wedstrijd. De scorers bij Den Helder zijn benoemd. Ook bij BAL moest de productie van een klein groepje speelsters komen. Floortje Bohré (18 pts), Eva van Oosten (15 pts), Rajah Fink (12 pts) én Hinke Houben (11 pts) wisten het netje goed te vinden – een mogelijke morele opsteker voor hekkensluiter BAL.