!
3X3Eurocup-35409 (1)
7 september 2023

EK 3x3 voorbij voor Nederlandse mannen na verlies tegen kwelgeest Servië

Het Europees Kampioenschap 3x3 in Israël zit er helaas op voor de Nederlandse mannen. In een thriller was kwelgeest Servië net te sterk: 21-19. De Orange Lions kregen tot vier keer toe de kans om de wedstrijd te beslissen, maar de tweepunters van Dimeo van der Horst en Worthy de Jong wilden er niet in.

Nog nooit wonnen de Nederlandse mannen op een groot internationaal evenement van Servië, winnaar van de laatste vier EK's en al zes keer wereldkampioen. Servië is bij de landen de nummer één van de wereld en als Ub zijn de Serviërs op de World Tour met al vijf zeges op zak dit seizoen ook de beste ploeg.

Ooit moet de ban tegen Servië een keer worden gebroken en de kwartfinale bij de FIBA 3x3 Europe Cup in Jerusalem was daarvoor een goed moment voor de Orange Lions. Maar Dimeo van der Horst, Worthy de Jong, Julian Jaring en Arvin Slagter keken al snel tegen een 6-1 achterstand aan. Het was Slagter die zijn team met een tweepunter scorend over het dode punt hielp. Vanaf 8-8 was het gelijk opgaande strijd en werden de scores uigewisseld, al leek Servië bij 20-16 het duel ineens te kunnen beslissen. Maar De Jong (tweepunter) en Van der Horst verkleinden de marge weer naar 20-19.

Nadat Stefan Kojic de kans op de winst had laten liggen, kreeg eerst Van der Horst en daarna tot drie keer toe De Jong de kans om Nederland met een tweepunter meteen naar de halve finales te schieten. De bal wilde er niet in, waarna Strahinja Stojacic, de nummer één op de individuele spelersranking van de FIBA, met een dunk de wedstrijd alsnog in Servisch voordeel besliste.

'Met opgeheven hoofd'

"We waren er heel dichtbij om Servië te verassen", realiseert bondscoach Aron Royé zich. "We begonnen wat stroef, maar vochten ons door de beginfase heen. Halverwege kwamen we voor met 11-10 en daarna ging het gelijk op tot de eindfase waarin Servië uitliep naar 20-16. We bleven vechten en geloof houden en met nog een minuut te spelen komen we terug 20-19. Daarna maken we opnieuw een stop en hebben vier mogelijkheden om het af te maken met een tweepunter."

"Ik denk dat we met opgeheven hoofd dit toernooi kunnen verlaten, ook al is het resultaat teleurstellend", vervolgt de bondscoach. "We hebben vandaag gevochten als leeuwen en onszelf in de positie gebracht om de wereldkampioen te verslaan. Het gaat dan om een schot die je raak moet schieten. Met momenten zijn we nog te wisselvallig, dat kon je gisteren goed zien tegen Frankrijk. We zullen nog consistenter onze afspraken in de verdediging moeten nakomen, de kleine foutjes moeten eruit." 

"Voorafgaand aan het toernooi zei ik dat dit een goed moment is om ons opnieuw te meten met een aantal toplanden. We hebben gezien dat we dichtbij zitten. maar ook dat er nog veel werk te doen is."

Gerelateerde artikelen