!
8 september 2019

EK-slotstuk Orange Lions in teken afscheid Anton de Rooij

Door Ronald van Dam

Anton de Rooij stopt er nu toch echt mee. De laatste wedstrijd van de Orange Lions bij het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal in het Poolse Walbrzych was ook zijn laatste. Nederland versloeg zondagochtend Frankrijk met 95-46 en eindigde daardoor als zevende. Geen Paralympische Spelen helaas voor de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar. Reden voor De Rooij om er na 759 interlansds een punt achter te zetten.

KWARTSTANDEN: 33-14; 18-13; 19-9; 25-16

Game flow
Een rustige picknick in het park, zo kan deze wedstrijd voor de Lions het beste worden omschreven. Na het eerste kwart was het verschil al 19 punten, bij rust 24 en na veertig minuten spelen waren de Fransen gedubbeld. Nederland hoort overduidelijk bij de beste zeven landen van Europa, maar had minimaal vierde moeten worden bij het EK om deelname aan de Spelen af te dwingen. En dat is niet gelukt.

Top performers (volgt)
Gijs Even 21 punten en 2 rebounds; Mustafa Korkmaz 17 punten en 6 assists; Mendel op den Orth 16 punten en 8 rebounds (5 aanvallend);

Opvallend
Nederland was in de groepsfase al veel sterker dan Frankrijk en dat was nu niet anders. Het dwong de Fransen tot 23 keer balverlies. Het meest opvallende waren de 4 punten en 2 assists van de uittredende international Anton de Rooij.

Cees van Rootselaar (bondscoach): 'Ik ben trots op het team en de staf'
"Het team is er vol voor gegaan de laatste wedstrijd. Vanaf het begin hebben we een goede press gespeeld en de tegenstander geen kans gegeven. We scoren 95 punten en houden veertig minuten lang de concentratie. Het is nooi voor Anton om zijn laatste wedstrijd zo te eindigen. Ik heb ongelooflijk veel respect voor hem. 759 interlands is niet normaal. Hij is een voorbeeld voor iedereen die aan topsport doet. Uiteindelijk hebben we ons niet gekwalificeerd voor Tokyo en dat was toch de doelstelling. Teleurstellend en het doet veel pijn. Ik ben trots op het team en de staf voor hun inzet. De komende tijd moeten we goed en kritisch evalueren en dan verder kijken. Ons team is nog jongen en er zit nog veel potentie in."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.