3 januari 2023

Hoe gaat het met onze vrouwen en mannen in de NCAA (deel 2)?

Door Mark de Vries

Terwijl het Nederlandse basketball tijdens de jaarwisseling genieten van een rustmoment, wordt er in de Verenigde Staten volop door gespeeld. Ook door onze jonge vrouwen en mannen die voor een Amerikaanse universiteitsploeg uitkomen. Basketbaladept Mark de Vries, die geregeld bijdragen levert aan onze website, heeft op een rij gezet welke Nederlanders er momenteel in Amerika spelen. Vandaag zijn de mannen aan de beurt.

Voor de collegeteams lopen de wedstrijden buiten de eigen conference op het einde, waarna feitelijk de echte competitie en de weg naar March Madness van start gaat. Van alle Nederlandse en Surinaamse spelers staat alleen de Amsterdammer Thomas Oosterbroek op het roster van een Top 25 gerankt team: de Miami Hurricanes (#22).

Maar hoe doen onze jongens het individueel in de voorbereidende wedstrijden? Krijgen ze speeltijd? Hoe zien hun statistieken eruit? En wanneer spelen zij tegen elkaar

Hieronder een eerste deel van het overzicht van de spelers in de Division 1.
De stats komen van realgm.com.

America East Conference

Kjell de Graaf, F, RS-JR, New Jersey Institute of Technology Highlanders, 2-9, 0-0
Hij startte één wedstrijd: tegen de Bucknell Bison (63-79 verlies). In deze wedstrijd begin december kreeg hij 31 minuten speeltijd en maakte hij een seizoensrecord van 11 punten.

GP MPG PPG RPG APG SPB BPG
11 12.0 3.3 1.5 0.4 0.2 0.2

Atlantic Coast Conference

Quinten Post, C, SR, Boston College Eagles 6-6, 0-1
Quinten heeft nog geen wedstrijden gespeeld. Een blessure speelt hem parten en hij verwacht dat hij rond de jaarwisseling weer wedstrijdfit is. De verwachtingen zijn hooggespannen, na zijn breakout seizoen vorig jaar en de uitverkiezing voor de Orange Lions.

Thomas Oosterbroek, F, FR, Miami Hurricanes, 12-1, 3-0
Thomas is als walk-on bij de ‘Canes’ gekomen. Coach Larranaga - ooit coach op de Haarlem Basketball Week voor Bowling Green - heeft hem nog geen speeltijd gegeven. Larranaga is onlangs genomineerd voor de Naismith Hall of Fame.

Jesse Edwards, C, SR, Syracuse Orange 8-5, 1-1
Wie ESPN volgt, zou Jesse (grote foto) al enkele keren hebben kunnen zien spelen. Jesse doet het uitstekend en hij is zowel aanvallend als verdedigend de spil van het team. Zijn spel heeft wat risico’s in zich; de dreiging van blockshots met zijn enorme wingspan geeft ook een risico van persoonlijke fouten. Hij leert daar echter steeds beter mee omgaan. Tegen de Notre Dame Irish had hij 22 punten en tegen de Bryant Bulldogs 21 rebounds. Inmiddels staat Jesse op zes double doubles. Vorig seizoen stond Jesse op 6,5 rebounds gemiddeld. Hieronder is te zien dat zijn stats enorm zijn gestegen.

Anouar Mellouk, F, RS FR, St. Bonaventure Bonnies, 6-6, 0-0
Anouar startte de eerste drie wedstrijden van het seizoen. Daarna daalde zijn speeltijd. Het lijkt er op dat Chad Venning zijn plek als eerste keuze heeft ingenomen.
De wedstrijden tegen andere Nederlanders lijken hem te inspireren. Hij haalde zijn hoogste seizoens score tegen de 'Triple Dutch' van de Canisius Golden Griffins en het meest rebounds (6) tegen de Cleveland State Vikings van Tristan Enaruna.

11 10.3 3.0 1.4 0.0 0.5 0.4

Big Sky

Tyler Patterson, SG, SO, Montana State Bobcats, 7-6, 0-0
De 'Nederlandse Amerikaan' Tyler lijkt zijn draai nog te moeten vinden. Hij had vorig jaar een degelijk seizoen, maar zijn huidige gemiddelden liggen wat lager. Vooralsnog start hij elke wedstrijd.

12 19.9 4.6 0.8 0.5 0.3 0.1

David N'Guessan

Big12

David N’Guessan, F, JR, Kansas State Wildcats, 10-1, 0-0
Kansas State was ook al een paar keer op ESPN te zien. David z'n beste wedstrijd was tegen Abilene Christian. Daarin scoorde hij 23 punten. Tegen Nebraska haalde hij zijn seizoensrecord van 8 rebounds. Hij startte het seizoen met een paar wedstrijden van rond de 20 minuten, maar zit de laatste wedstrijden regelmatig rond de 30 minuten. Het lijkt er op dat de coach meer vertrouwen in hem krijgt. Het huidige winstpercentage van de Wildcats is hoopvol. De Big 12 is echter een enorm sterke conference en tegenstanders als Kansas, Texas, Baylor en Texas Tech zullen ongetwijfeld een ander niveau hebben dan de meeste tegenstanders in het non-conferenceschema.

11 23.4 7.8 4.9 1.2 0.6 0.7

Colonial Athletic Association

Kenan Sarvan; Junior, Forward, Stony Brook Seawolves 4-8, 0-0
Leon Nahar; Freshman, Forward, Stony Brook Seawolves 4-8, 0-0

Kenan Sarvan moet zijn draai nog een beetje vinden en Leon Nahar is nog op zoek naar zijn eerste speeltijd. Kenan zijn schot vertoont nog niet de consistentie waar hij tevreden van wordt. Maar hij krijgt zijn schoten. In de wedstrijd tegen Miami Hamilton scoorde hij 29 punten. In de twee wedstrijden die daarop volgden schoot hij 0 op 16 driepunters. Inmiddels gaat dat een stuk beter en komt het steeds vaker voor dat hij de helft van zijn drietjes raakt.

11 27.3 10.0 3.9 1.4 0.5 0.6

Jamie Bergens, G, RS SO, Drexel Dragons, 6-6, 0-0
De lach van Jamie wordt gaandeweg steeds breder. In de laatste vier wedstrijden haalde hij twee keer de dubbele cijfers. Zijn coach gaf in een interview al eens aan dat zijn waarde groter is dan uit de statistieken blijkt. Daaruit blijkt vertrouwen. Het zou geweldig zijn als hij steeds vaker het veld in komt naarmate hij zijn nieuwe medespelers beter leert kennen. Dan kon het wel eens een leuk CAA-seizoen worden.

12 20.9 6.8 2.2 1.6 0.6 0.0

Sekou Sylla, G/F, Grad SR, Towson Tigers, 8-4, 0-0
De ‘Nederlandse Amerikaan’ uit Brooklyn startte zijn seizoen met een topscore van 19 punten. Het lukte hem niet om daarna nog in de buurt te komen van die prestatie. In de laatste wedstrijd liet hij zich gelden door in 12 minuten 9 rebounds te pakken. Dat was nog niet eerder gebeurd. Het lijkt er op dat Sekou nog op zoek is naar de balans in het team waar hij nu voor het eerst speelt.

Massal Diouf, C, FR, Texas-San Antonio Roadrunners, 6-5, 0-0
Het is duidelijk dat er een stijgende lijn zit in de hoeveelheid speeltijd. De laatste wedstrijd kwam Massal 19 minuten in het veld. Dat was tegen Bethune Cookman, dat met 90-69 werd verslagen. De productie moet nog op gang komen, maar het lijkt duidelijk dat coach Steve Henson kansen geeft aan zijn spelers.