!
Chatilla van Grinsven de verraders
8 mei 2021

International Chatilla van Grinsven wint spelshow De Verraders

Door Luuk von Burg

Orange Lion Chatilla van Grinsven heeft de finale van de nieuwe kijkcijferhit De Verraders gewonnen. Afgelopen zaterdag was op RTL4 te zien hoe de topbasketbalster samen met zangeres Samantha Steenweek als winnaar uit de bus kwam en de helft van de zilverstukken mee naar huis mocht nemen.

In de basketbalwereld kennen we haar als vooral international en prof bij diverse Europese topteams, maar dit jaar ontpopte ze zich ook bij het grotere publiek. Eerst als lijstduwer voor de Partij voor de Dieren bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, maar nu staat Chatilla van Grinsven ook als winnares van de kijkcijfer hit De Verraders bekend.

Met een driedelige carrière als topsporter, politica en tv-persoonlijkheid in wording is het lastig geworden om haar loopbaan in een zin te omschrijven. Maar Van Grinsven ziet zichzelf voornamelijk nog wel als atleet. “Daarbij zeg ik dat ik in de TV- en mediawereld actief ben”, zegt Van Grinsven grinnikend. “Ook al ben ik er nu een basketball seizoen tussenuit, ik houd mezelf nog altijd in shape en sta nog steeds open voor een nieuw basketbalavontuur.”

De Verraders ontvouwde zich tot een ware kijkcijferhit, met een hoofdrol voor de basketbalinternational. Gemiddeld keken er 2,1 miljoen kijkers naar de nieuwe spelshow, die een mix is van Wie Is de Mol? en het gezelschapsspel Weerwolven van Wakkerdam. De populariteit van het programma merkt Van Grinsven nu ook op straat. “Nu net na de finale zeker. Je wordt vaak aangesproken over het programma en soms roepen mensen: ‘Hé, De Verraders!’ Dat is iets waar ik aan moet wennen, maar vervelend vind ik het nog niet. Wel kwam iemand laatst naast mij rijden op de snelweg en begon mij te filmen, dat was wel heftig.”

Tussen prominenten als Jörgen Raymann, Gert-Jan Verbeek en Abbey Hoes, was de basketbalster nog vrij onbekend. Van Grinsven: “Mijn tactiek was om in eerste instantie op de achtergrond te blijven en de kat uit de boom kijken en gaandeweg publiekelijk aan de ronde tafel te onthullen van wie ik zeker wist dat het verraders waren. Op die manier zorgde ik ervoor de verraders mij niet gingen vermoorden, want dan zou het duidelijk zijn dat ik op het juiste spoor zou zitten”. Het bleek de winnende strategie, want Van Grinsven bereikte de finale en won hem uiteindelijk ook.

De opnames van het programma ziet Van Grinsven als een fantastische ervaring. Ook heeft ze nog dagelijks contact met andere deelnemers via een whatsappgroep. “Het was zo’n leuke groep en er zijn echt mooie vriendschappen opgebouwd. Dat maakte het spel ook zo heftig. Toen de opnames begonnen, schoot je gelijk in ‘spelmodus’ en vraag je jezelf af ‘wie kan ik nu nog vertrouwen?’” De constante spanning die het spel met zich meeneemt heeft ook de topsportster verwonderd. “Als het klaar is, moet je het nog een plekje geven. De eerste nachten weer thuis had ik ook nog nachtmerries, maar dat was gelukkig snel klaar. Nu ben ik alleen nog maar aan het nagenieten”, aldus Van Grinsven.

De Verraders wordt niet het laatste tv-optreden van de veelzijdige duizendpoot. Ondertussen heeft ze al meerdere opnames gehad voor diverse programma’s en er komen er nog meer aan. Waar we haar kunnen gaan aanschouwen, kan Van Grinsven nog niks over kwijt. “Maar je gaat me vast weer een keer tegenkomen op TV”, zegt ze lachend.

Alsof ze het nog niet druk genoeg heeft, is Van Grinsven nu ook begonnen met persoonlijke coaching en het geven van basketbalclinics. Je kan nu ook bij haar terecht als je wilt werken aan je basketbalskills of aan andere persoonlijke doelen. “Ik coach nu al een aantal jongeren en vind het enorm leuk, maar er zijn nog een aantal plekken over, als er nog geïnteresseerden zijn, kunnen zij contact met mij opnemen via mijn website.”

En haar eigen basketbalcarrière dan? “Zoals gezegd ben ik nog altijd in shape en sta ik open voor een nieuw avontuur. We gaan daar van de zomer eens goed naar kijken.”

Gerelateerde artikelen