2223 BNXT G5 LEI DON Champs
29 mei 2023

Landstitel voor Zorg en Zekerheid Leiden na onwaarschijnlijke comeback in thriller

Door Martin Hoekstra

Zorg en Zekerheid Leiden heeft maandagmiddag in de eigen Vijf Meihal het kampioenschap van Nederland veroverd. Daar was wel een flinke inhaal race voor nodig, want op 2’41 van het einde stond Donar nog met 61-77 voor. De na afloop tot MVP van de finale uitgeroepen Thomas Rutherford besliste het duel met twee rake vrije worpen: 82-81.

Donar leek de forse nederlaag van afgelopen zaterdag (45-68) goed verwerkt te hebben. Met name op Clay Mounce stond in het eerste kwart geen maat. De Amerikaanse forward nam de eerste 11 punten van Donar voor zijn rekening en sloot het eerste kwart af met 18 punten. Bij Zorg en Zekerheid Leiden liep het allemaal wat stroever. Het was aan twee scores van Roeland Schaftenaar te danken dat de schade na 10 minuten beperkt bleef tot 14-20.

Ook in het tweede kwart kon Zorg en Zekerheid Leiden in de uitverkochte Vijf Meihal geen vuist maken. Even kwam de thuisploeg dichterbij, maar na enkele turnovers kon Donar een gaatje slaan van 10 punten: 21-31. Een driepunter van David Collins bracht de ruststand op 28-36. Voorlopig zag het er naar uit dat ook de vijfde wedstrijd gewonnen zou worden door de bezoekende formatie.

Na nog geen vier minuten in het derde kwart kwam Donar na een dunk van Peter Olisemeka op 32-45 te staan. Toch kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug. Deion Hammond bracht de Leidse ploeg terug tot op vijf punten (42-47), maar een driepunter van Leon Williams was het Groningse antwoord. Met nog een halve seconde te gaan, benutte Venskus twee vrije worpen. Een baseball pass van Mounce belandde bij Steph Branch, die de stand op 50-60 bracht.

Maarten Bouwknecht opende het laatste bedrijf met een driepunter, maar Andrej Magdevski was tot twee keer toe succesvol vanaf downtown. Daarmee bleef de marge boven de 10 punten verschil en lieten de fans van Donar zich horen. Met nog vier minuten te spelen dunkte Luuk van Bree zijn eerste van 17 punten op het bord. Het deerde Donar niet, want na een driepunter van Viktor Gaddefors en een lay-up van Williams stond het op 2’41 van het einde 61-77.

2223 BNXT G5 LEI DON Rutherford

Het venijn zat ‘m echter in de staart. Eerst scoorde Hammond 63-77, daarna begonnen de twee minuten van Van Bree. Na zijn eerste driepunter schoot hij korte tijd later in 20 seconden tijd nog eens drie driepunters raak. Lucas Kruithof bracht nieuwe energie in de verdediging en pakte twee steals. Wat ook meewerkte was het feit dat Donar in de laatste twee minuten maar liefst zes van de acht gekregen vrije worpen miste. Zo kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 79-81. Van Bree kon zijn ploeg op 4 seconden van het einde op gelijke hoogte brengen, maar miste één vrije worp. Donar verloor de bal bij de inname meteen, waarna Gaddefors een persoonlijke fout maakte op Rutherford, die een aanvallende rebound wilde omzetten in een score. Met nog 0.3 seconden op de klok benutte Rutherford (zie foto samen met Van Bree) beide vrije worpen. Daarmee veroverde Zorg en Zekerheid Leiden, dat eerder in het seizoen al de Basketball Cup wist te winnen, beslag op het vijfde kampioenschap in de historie.

Zorg en Zekerheid Leiden was de eerste ploeg die een thuiswedstrijd in deze bijzondere serie wist te winnen. Donar mag zich achter de oren krabben wat er in de laatste fase van de wedstrijd mis is gegaan, want met 16 punten voor en nog 2:41 te spelen, mag je zo’n voorsprong niet meer weggeven.

Deion Hammond scoorde 18 punten voor Zorg en Zekerheid Leiden , gevolgd door Luuk van Bree met 17 punten. Thomas Rutherford sloot af met 14 punten. Marijn Ververs deelde 8 assists uit. Bij Donar finishte Clay Mounce met 24 punten. Viktor Gaddefors was goed voor 19 punten.

Foto’s: Marja van Tilburg