!
3x3 Michael Hicks Polen.jpg
23 juli 2021

Maak kennis met de tegenstanders van de Orange Lions in Tokyo

Door Jesper Jobse en Ronald van Dam

De Orange Lions 3x3 beginnen zaterdagochtend met de eerste groepswedstrijd aan de Olympische Spelen. Het duel tegen Servië, dat om 8.25 uur start en live is te zien op Eurosport 2 (samenvattingen bij de NOS), is nu al historisch, want het is de eerste keer dat een (valide) basketploeg meedoet aan de Spelen. Voormalig international en 3x3 pionier Jesper Jobse, zelf goed voor twee zilveren WK-medailles en één bronzen EK-plak, neemt op ons verzoek alle tegenstanders van TeamNL door, plus de Nederlandse ploeg zelf ook. Veel kijkplezier en Go Lions!

Servië

“Uiteraard een van de favorieten. Van de zes 3x3 WK’s die er zijn gespeeld heeft Servië er vier gewonnen. Toch is er het afgelopen jaar veel veranderd. Na het uiteenvallen van succesteam Novi Sad met sterspeler Dusan Bulut waren de prestaties opeens niet meer zo goed. Het toch altijd tweede Servische team Liman bleek opeens een stuk stabieler. De logische samenstelling met de spelers van Novi Sad bleek opeens niet meer zo logisch. Servië gaat nu spelen met twee spelers van het oude team Novi Sad (Dusan Bulut en Dejan Majstorovic) en twee spelers van Liman (Alexander Ratkov en Mihailo Vasic). Spelers die elkaar de afgelopen jaren het licht nauwelijks in de ogen gunden, gaan nu opeens gebroederlijk voor Servië op jacht naar olympisch goud. Uiteraard zal Bulut er alles aandoen om zichzelf helemaal onsterfelijk te maken door deze enige ontbrekende prijs aan zijn palmares toe te voegen, voordat hij naar Amerika vertrekt. Daar sluit hij begin augustus bij de BIG 3, de 3x3 competitie van Ice Cube met voormalig NBA-spelers. Op papier heeft Servië een heel compleet team, de vraag is of de dynamiek goed genoeg is voor goud.”

Letland

“Het beste team van 2020. De tandem Karlis Lasmanis en (op de foto hieronder) Nauris Miezis - Batman en Robin - is een van de gevaarlijkste in 3x3. Een team dat voor het eerst furore maakte tijdens het EK in 2017 in Amsterdam door daar Europees kampioen te worden. Ze leken het te kloppen team te worden voor de Spelen. Toch is Letland dit jaar niet foutloos. Als Team Riga wonnen ze nog geen enkel toernooi en ook bij het OKT legden de Letten niet de kortste route af. Bij Letland draait alles om het schot van buiten. Valt de tweepunter, dan zijn ze eigenlijk niet te stoppen. Zodra het schot van buiten minder valt, maakt dat Letland ook meteen heel kwetsbaar.”

3x3 Nauris Miezis Letland.jpg

Rusland

“Rusland is al sinds het begin het land waar wereldwijd veruit met meeste 3x3 wordt gespeeld. De Russen hebben het hele jaar 3x3 Pro Leagues verspreid over het hele land en heel veel spelers die volledig 3x3 gecommitteerd zijn. Dat is ook de reden dat Rusland naast Servië het beste land was op basis van ranking en zich dus ook op die manier in 2019 al rechtstreeks plaatste voor Tokyo. Wat de Russen echter al jaren lang niet meer hebben is en team dat hoog staat op de teamranking. Veel spelers dus, maar nooit een team dat er echt bovenuit steekt. De Russen hebben daarom ter voorbereiding op Tokyo voor een andere strategie gekozen. Ze hebben alle teams van de internationale toernooikalender afgehaald en zijn met groot budget met een grote groep gaan toewerken naar de Spelen. Tussen de tien en twintig spelers maakten kans om de eindselectie te halen en tot het laatste moment hebben ze steeds weer wijzigingen doorgevoerd. Nu staat er een hele jonge ploeg met veel talent, maar met niet heel veel internationale ervaring. Toch zullen de Russen er staan met Alexander Zuev als playmaker en Ilia Karpenkov als hele goede inside speler. Niemand weet echt hoe goed dit team is, maar dat de Russen 3x3 en de voorbereiding op Tokyo heel serieus hebben genomen, staat vast.”

België

“De new kids on the block. België is tot nu toe in 2021 het meest verrassende team, én het team met vertrouwen. Na het winnen van twee van de drie gespeelde internationale Challengers was daar opeens het vertrouwen om ook op het OKT hoge ogen te gooien. Waar een zware poule met USA en Litouwen bij OKT 1 nog te lastig bleek, werd OKT 2 opeens een overtuigende prooi voor de Belgen. Geheel op eigen kracht zonder de erkenning en ondersteuning in hun eigen land. Nick Celis (foto hieronder) is de stabiele factor bij de Belgen, de initiatiefnemer in België. Met Thibaut Vervoort hebben ze er dit jaar een hele goede playmaker bij die echt in staat is een wedstrijd naar zich toe te trekken. Fysiek zijn de Belgen niet het sterkste team, maar ze spelen het hoogste tempo en bewegen van alle teams het beste.”

3x3 Nick Celis Belgie.jpg

Polen

“In één word: Michael ‘Money in the Bank’ Hicks (grote foto). De genaturaliseerde Amerikaan is de man bij Polen. Hij bezorgde Polen in 2019 tijdens het WK in Amsterdam verrassend de bronzen medaille door die wedstrijd van Servië te winnen in een bizarre ontknoping. Als Mike het op zijn heupen krijgt. gooit hij letterlijk van elke plek op het veld raak. Aan vertrouwen geen gebrek bij Hicks. Toch is Polen niet meer alleen Hicks. Met Przemyslaw Zamojski hebben ze er een hele ervaren allround speler bij die nu voor het eerst op een groot toernooi staat. Op het OKT bleken de twee heren al zeer lastig te stoppen. Als ze het vertrouwen hebben en als ook rolspelers Rduch en Pawlovski hun mannetje staan, kan Polen zo maar eens een hele gevaarlijke outsider zijn.”

China

In China was er 2018 en 2019 een enorme opmars in 3x3. Verschillende promotors organiseerden in die jaren zo ongeveer de helft van alle commerciële toernooien wereldwijd in China. Daarvan heeft China enorm geprofiteerd op de landenranking waar ze zowel bij de mannen als bij de vrouwen in de top drie terecht kwamen. Een plek die recht geeft op rechtstreekse plaatsing. De vrouwen bewezen tijdens het WK van 2019 in Amsterdam van wereldniveau te zijn door wereldkampioen te worden. Bij de mannen is het een andere verhaal. In de breedte spelen heel veel Chinezen 3x3, maar aan de top heeft alleen Team Beijingop de commerciële tour de top twintig van de teamranking gehaald. Haonan Li en Peng Yan zijn de enige twee spelers met internationale ervaring. China heeft echter het laatste jaar vanwege corona in stilte toegewerkt naar dit olympisch toernooi. Ze hebben sinds half 2019 nergens meer gespeeld en niemand weet dus echt hoe ze ervoor staan. Het begeleidingsteam van China bestaan in zijn geheel uit Serviërs. Trainers met veel ervaring op 3x3, dus de Chinezen zouden zomaar verrassend uit de hoek kunnen komen."

Japan

Wat voor China geldt, geldt ook voor Japan. Bij de vrouwen een wereldmacht, maar bij de mannen geen hoogvlieger. Geplaatst omdat ze organisator zijn. Tomoya Ochiai is een 3x3 legende in Japan en speler van het eerste uur. Hij zal zijn team op sleeptouw moeten nemen samen met de genaturaliseerde Amerikaan Ira Brown. Japan zal het voornamelijk fysiek moeilijk krijgen tegen de Europese teams en zal het van hun hele dynamische en opportunistische speelstijl moeten hebben.

29052021 OKT 3x3 MEN Voorn jumper.jpg

Nederland

Nederland treedt aan in een samenstelling waarmee het nog niet eerder in een officieel toernooi heeft gespeeld. Ross Bekkering is pas op het laatste moment echt fit verklaard en zal daarom nu de beste Ross moeten gaan laten zien. Nederland heeft een hele scherpe en goede voorbereiding gehad, waarin de focus lange tijd lag op kwalificatie. Nu is het moment daar om ook medailles te gaan oogsten en dat vergt en nieuwe focus. We hebben laten zien in een goede flow het allerbeste team te kunnen zijn met twee hele goede dagen op het OKT. We blijven een team dat snel van een hoog in een minder hoog niveau kan vervallen en dat moet nu dus zeker voorkomen worden. Het wordt een lang toernooi met veel wedstrijddagen, dus een nederlaag in het begin betekent zeker niet meteen einde toernooi. De prijzen worden echt pas op de laatste dagen verdeeld en als er een een team is dat goed in een toernooi kan groeien dan zijn het de Orange Lions. Belangrijk zal de beweging zijn. Veel blijven bewegen geeft Nederland verschillende wapens. Arvin zal aanvallend aanwezig moeten zijn en zich niet moeten verstoppen, zoals hem al een paar keer is overkomen. Met Jessey (foto hierboven) en Dimeo hebben we echt twee jongens die een wedstrijd met dynamische acties open kunnen gooien."

Voor alle zekerheid nog even het speelschema van de Orange Lions bij de Olympisch Spelen:

Zaterdag 24 juli:
Nederland-Servië (8.25 uur*)
Nederland-Rusland (15.00 uur)
Zondag 25 juli:
Nederland-Japan (12.05 uur)
Nederland-China (15.00 uur)
Maandag 26 juli:
Nederland-België (11.40 uur)
Nederland-Polen (15.25 uur)
Dinsdag 27 juli:
Nederland-Letland (11.25 uur)
Kwartfinales (14.00 en 15.20 uur)
Woensdag 28 juli:
Halve finales (10.30 en 11.40 uur)
3e/4e plaats (14.15 uur)
Finale (15.25 uur)

Voor alle uitslagen, ga naar: http://www.fiba.basketball/olympics/3x3/2020

*Nederlandse tijd

Foto's fiba.basketball

Gerelateerde artikelen