Nederland rolstoel orange lions
6 december 2021

Rolstoelbasketballers komen bij EK tekort tegen dominant Groot-Brittannië

Door Toine Klerks | Foto: Steffie Wunderl

Na winst op de eerste wedstrijddag tegen Turkije zat de moed er goed in bij de Nederlandse rolstoelbasketballers. Toch wisten de Orange Lion op voorhand dat Groot-Brittannië een bijna onverslaanbare tegenstander is. De regerend wereld- en Europees kampioen liet daar deze wedstrijd ook geen twijfel over bestaan. De nationale ploeg kon slechts vijf minuten bijblijven in het eerste kwart, daarna keek het vanaf eind eerste kwart tegen een 11 punten achterstand aan, die niet meer achterhaald werd.

Groot-Brittannië speelde daarna een full court press waar Nederland zeer veel moeite mee had. Slechts zes punten kregen de Orange Lions op het scoreboard in het tweede kwart. Gregg Warburton was aan Engelse kant niet af te stoppen, met een schotpercentage van 75 en 18 punten kroonde hij zich al in de eerste helft tot matchwinner. Met een ruststand van 16-37 was de achterstand niet meer te achterhalen.

Coaches Cees van Rootselaar en Anton de Rooij kozen er dan ook voor om zoveel mogelijk spelers minuten te laten maken. Zo debuteerde Joeri van Liere op zijn eerste EK en zorgde Camilo van Trijp voor zijn eerste punten voor de Orange Lions op een eindtoernooi. In het resterende gedeelte van de wedstrijd liepen de Britten niet veel verder uit, al konden de Lions ook niet meer in de buurt komen. Ondanks de achterstand bleef de sfeer in het Nederlands team opvallend goed, bij de nederlaag (eindstand 45-69) hadden de Lions zich dal neergelegd.

Boxscore

De volgende wedstrijd is tegen Israël, een land dat te kloppen moet zijn voor de Orange Lions. Al ligt de top en de middenmoot van het Europees rolstoelbasketbal dicht bij elkaar, onderschatting ligt dus op de loer.

Om 11:00 uur zijn de Oranje mannen live te volgen. Bij winst vestigt Nederland zich stevig in de top 3 van de poule.