!
MichaelvanPraag-sept23
28 september 2023

Michael van Praag voorgedragen als nieuwe voorzitter bij NBB

Het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) draagt Michael van Praag voor als nieuwe voorzitter van de bond. De verkiezingen hiervoor vinden plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering van 25 november aanstaande, waar Van Praag de enige kandidaat is. Naast de ervaren sportbestuurder Van Praag presenteert het bestuur van de NBB ook John Voppen, CEO bij ProRail, bij dezelfde vergadering als strategisch adviseur van het bestuur.

Na het aangekondigde afscheid van huidig voorzitter Joop Brakenhoff is de NBB haar zoektocht naar een nieuwe voorzitter in juni gestart. Leidend in de zoektocht was het profiel van de nieuwe voorzitter; een ervaren, verbindende bestuurder die de snelgroeiende bond en het bestuur kan leiden naar de volgende fase van volwassenheid. En hierin ook kan bijdragen door een sterk netwerk binnen de overheid en media. De bond is ervan overtuigd een uitstekende kandidaat te hebben gevonden in Michael van Praag. Van Praag (76) is scheidend voorzitter van de Nederlandse Sportraad en was in het verleden onder andere voorzitter van Ajax en de KNVB en zat in het bestuur van de UEFA.

In de Sportraad maakte Van Praag zich de afgelopen 8 jaar hard voor de belangen van de Nederlandse sportwereld door, gevraagd en ongevraagd, met adviezen te komen voor het Ministerie van VWS en de Tweede Kamer. Onder het voorzitterschap van Van Praag bracht het onafhankelijke adviescollege 21 adviezen uit.

Als voorzitter van Ajax won de club onder andere de UEFA Cup, de Champions League, de Europese Super Cup, de Wereldbeker voor clubs, de KNVB Beker en werd de club 5 maal landskampioen. Als bondvoorzitter van de KNVB werd het Nederlands elftal 2e en 3e op het WK en werden de Oranje Leeuwinnen Europees Kampioen in eigen land.

JohnVoppen-sept23

John Voppen als strategisch adviseur van het bestuur

Van Praag bewees de afgelopen decennia tot één van de beste bestuurders in de Nederlandse sportwereld te behoren. John Voppen is als CEO van ProRail niet alleen een ervaren topman, maar ook een met een lange basketball historie. Het bestuur presenteert hem dan ook, naast de voordracht van Van Praag, als strategisch adviseur van het bestuur.

Voppen leidt in het dagelijks leven ProRail, de organisatie die verantwoordelijk is voor de infrastructuur van het spoor, de dienstregeling, en het leiden van het treinverkeer in Nederland. Daarnaast is hij een basketballer. Hij floot in het verleden, coachte, en is scheidend voorzitter van basketball-vereniging UBALL in Utrecht. Daar overzag hij onder andere de verregaande samenwerking met collega-verenigingen Cangeroes en SVO. In deze samenwerking komt talentontwikkeling samen met breedtesport waardoor het voor iedereen in Utrecht mogelijk is om op elk gewenst niveau te basketballen. Naast de ervaring als ProRail-topman neemt Voppen óók de ervaring met de uitbouw van alle takken van een basketball-vereniging mee in zijn beoogde rol als strategisch adviseur.

‘Niets boven de club’

Michael van Praag: “Als ik de eer heb gekozen te worden als voorzitter van de bond ga ik graag in gesprek met clubs en mensen binnen het basketball, om te kijken waar de behoeftes liggen. Maar ik zal ook gebruik maken van mijn contacten in Den Haag en gemeentes, om daar de belangen van de bond te behartigen. Denk bijvoorbeeld aan geschikte sportaccommodaties. Daar valt veel te winnen. Daarbij is samenwerking altijd het uitgangspunt. Bij Ajax zeiden we altijd: ‘Niets boven de club.’ Dat geldt hier ook. Bij alles wat we in de toekomst gaan doen, moeten we de belangen van de basketbalsport voorop stellen.”

John Voppen: “Besturen gaat inderdaad over samenwerken, elkaar vinden. Dat hebben wij in Utrecht voor elkaar gekregen en ik denk dat we die geleerde lessen ook naar andere clubs kunnen brengen. Ik denk dat Michael en ik beiden bewezen leiders zijn die dat kunnen overzien. Door samenwerking van het bestuur, de werkorganisatie en de basketbalwereld kunnen we topsport én breedtesport een injectie geven, om zo het Nederlandse basketball hogerop te helpen. Ik kijk ernaar uit om hierin vanuit mijn achtergrond strategisch advies aan te mogen geven."

Verdere professionalisering

Volgens Maarten Hoffer, algemeen directeur van de NBB, kan de bond een verdere stap in zijn groei zetten met Van Praag als voorzitter en Voppen als strategisch adviseur van het bestuur. “Het Nederlandse basketball zit overduidelijk in de lift. Dit is niet alleen te zien in een sterke ledengroei en commerciële groei, maar óók in sportieve resultaten. Om het momentum te behouden en de volgende stap te zetten is een verdere professionaliseringsslag noodzakelijk. Michael en John hebben een enorme staat van dienst en hebben beiden een groot sporthart. Met hun ervaring, hun inzichten en hun netwerk kunnen we een extra impuls geven om onze sport naar een nog hoger niveau te brengen.”

Gerelateerde artikelen