!
janis-ndiba-2014.jpg
10 maart 2021

Na jaar blessureleed pakt Ndiba carrière weer op in Polen

Door Luuk von Burg

Na circa een jaar geen wedstrijd te hebben gespeeld vanwege een gescheurde achillespees stapte Janis Ndiba (23) weer het veld op. Het was niet de minste wedstrijd waarin ze debuteerde, maar de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije, die jammerlijk verloren ging. Na haar terugkeer bleef ze niet lang in Nederland, want haar nieuwe club KS Basket 25 Bydgoszcz wachtte al op Ndiba. Maar een jaar zonder competitief basketball heeft haar wel aan het denken gezet.

In Out of Bounds zoekt Basketball Nederland wekelijks (digitaal) contact met landgenoten die in het buitenland spelen. In deze aflevering bellen we met international Janis Ndiba die als professional in Polen speelt.

Een leuke rentree werd het niet. In een must win verloren de Orange Lions met 50-61 van Slowakije. Ndiba startte de wedstrijd en kwam in veertien minuten tot vier punten en drie rebounds. Terugkijken op die teleurstellende wedstrijd kan ze nog niet. “Het is gewoon nog steeds heel zuur”, zegt Ndiba over de telefoon. “Dit was gewoon dé kans. Ik kan het nog niet terug zien, misschien over een paar maanden.”

Vanaf dat moment probeert de 23-jarige Leeuwardse haar carrière weer op te pakken, nadat deze meer dan een jaar geleden was stilgevallen. Met haar nieuwe club in de sterke Poolse competitie begint Ndiba aanstaand weekend aan de play-offs; "we hebben een pittige loting, maar het is niet onmogelijk", vertelt ze er zelf over. Maar ook in Bydgoszcz gaat niet alles direct van een leien dakje. “Ik zou de eerste nacht in een hotel slapen en daarna mijn eigen appartement krijgen. Maar na een week zat ik nog steeds in het hotel. Je wilt niet zeuren, maar je krijgt niet wat je is toegezegd en dat is wel frustrerend.” Het kwam de sfeer in eerste instantie niet ten goede, maar inmiddels heeft Ndiba haar draai gevonden.

Stof tot nadenken

Het afgelopen jaar gaf de basketbalster ook tijd om na te denken. Ze merkt dat de persoonlijke overwegingen zwaarder beginnen mee te wegen dan de sportieve. Ndiba: “Ik heb hiervoor in Hongarije gezeten en daarvoor dan weer in Zweden en Polen. Dat zijn ijzersterke competities, maar wel vrij koude en grauwe landen. Ook het gevoel van ver van vrienden en familie zijn, is iets dat me steeds meer aangrijpt. Het bestaan als prof is soms vrij eenzaam.”

Op de vraag of ze weleens denkt aan een terugkeer naar Nederland in combinatie met een maatschappelijke carrière zegt ze eerlijk: “Ik denk er inderdaad wel eens over na en ik sluit het ook niet uit. Eerst dit seizoen afmaken en dan gaan we kijken waar mijn agent mee komt.” Over een ding is Ndiba vrij resoluut: het wordt geen Oostblokland meer. Liever een sterke competitie zuidelijker in Europa, waar de zon wat vaker schijnt. “Tenzij mij een miljoen wordt geboden”, vult de international lachend aan.

Zaterdag beginnen de play-offs in de Poolse vrouwencompetitie. De eerste wedstrijd tegen AZS UMCS Lublin, de vrouwenploeg uit dezelfde stad waar collega-Orange Lion Yannick Franke speelt, is het eerste treffen uit een best-of-five. “Die eerste wordt gelijk pittig”, zegt Ndiba. "Maar het moet te doen zijn."

Ndiba kijkt uit naar de zomer en hoopt dat alles dan weer een beetje open is. “Ik hoop dat ik dan op vakantie kan gaan en naar een festival of iets, maar dat wil natuurlijk iedereen. Daarna kijken we wel weer verder.”

Foto: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen