2019_Orange Lions_Vrouwen_senioren_EWBL_Stage1_Bettonvil
10 januari 2020

Orange Lions niet opgewassen tegen Slowaakse topclub

Door Luuk von Burg

De Orange Lions zijn er in de European Woman's Basketball League (EWBL) niet in geslaagd de Slowaakse topclub Piestanske Cajky te verslaan. Vanaf de eerste minuut waren het de Slowaakse vrouwen die het initiatief namen en de overwinning niet meer in gevaar lieten komen. Ondanks het verlies zijn de Orange Lions al geplaatst voor de kwartfinale van de EWBL.

Piestanske Cajky zette vanaf de tip-off direct de toon. De fysiek sterke Slowaken kwamen veelvoudig op de vrije worplijn en controleerden de rebound. De Lions moesten toekijken hoe Cajky een 13-26 voorsprong op het scorebord zette na een kwart basketball.

In het tweede kwart rechtten de Nederlandse vrouwen de rug en kwamen met verschillende goed uitgespeelde aanvallen tot mooie scores. De 20-jarige getalenteerde Noor Driessen liet in deze fase zien wat ze waard was met enkele flitsende acties. Ze zou uiteindelijk goed zijn voor 11 punten.

Aan Slowaakse kant waren het met name de Amerikaanse imports die de lijnen uitzetten. De Amerikaanse Jessica January was in 2017 nog de 28ste pick in de WNBA draft, maar maakte het vrijdagavond de Orange Lions bijzonder lastig. De Amerikaanse in Slowaakse dienst was de absolute topscorer met 20 punten en deelde daarbij 8 assists uit.

Na rust probeerde de ploeg van Hakim Salem met verschillende soorten zoneverdedigingen de Slowaakse aanval te verstoren. Dat werkte enigszins en de Orange Lions bleven zo in de wedstrijd. Na rust zag Karin Kuijt het spreekwoordelijke licht en deed met een aantal driepunters en scores van dichtbij haar duit in het zakje. Kuijt werd topscorer aan Nederlandse zijde met 19 punten.

Dichterbij dan tien punten verschil kwamen de Lions niet. Daar zorgde January wel voor. Zij nam haar team op sleeptouw en dat leidde uiteindelijk tot een ruime 63-83 overwinning.

De Orange Lions spelen zaterdag hun laatste groepswedstrijd in de EWBL. Ditmaal is Basket Zabiny Brno (Tsjechië) de tegenstander. De Lions zijn al geplaatst voor de volgende ronde, maar de uitslag bepaalt hoe hoog de vrouwen in de poule eindigen.