!
Papendal Tournament rolstoel Mannen.jpg
6 september 2020

Orange Lions ronden stage af met succesvol Papendal Tournament

Door Ronald van Dam

De Nederlandse rolstoelbasketbalteams kijken terug op een geslaagd Papendal Tournament. De mannen en de vrouwen speelden de afgelopen drie dagen op het Nationaal Sportcentrum hun eerste wedstrijden sinds de COVID-19 break. Het deelnemersveld bestond naast de Nederlandse mannen (A en B team) en de nationale selectie van de vrouwen uit een Duits en twee Franse clubteams. Voor de Orange Lions was het geslaagde toernooi een afronding van een intensieve trainingsweek.

Er werd van vrijdag t/m zaterdag gespeeld in twee divisies, waarvan de indeling een dag voor het toernooi nog overhoop werd gegooid. Baskets 96 Rahden kwam door Corona-perikelen in de selectie met een hele late afmelding. Mannen-bondscoach Cees van Rootselaar bood een uitweg voor de organisatie en deelde zijn selectie in tweeën: Nederland A en Nederland B. "Eigenlijk was dit voor ons ook een prima oplossing, we waren deze week met een grote groep en op deze manier konden we heel veel jonge jongens speelminuten geven", concludeerde Van Rootselaar.

De mannen namen het op tegen Red Dragons St. Avold, uitkomend in de Franse Ligue 1 en natuurlijk tegen elkaar. En al ging het vooral om wedstrijdritme opdoen en werken aan de aanvallende en verdedigende afspraken, het fanatisme om te winnen was elke minuut van elke wedstrijd zichtbaar. De wedstrijden waren te volgen via een livestream, want publiek was op Papendal om coronaredenen niet welkom. Nederland A won al z'n duels met twintig punten verschil of meer, gevolgd door Nederland B. Red Dragons bleek tegen beide teams niet opgewassen en moesten genoegen nemen met de laatste plek.   

Uitslagen mannen:

Nederland A - Nederland B 63-30
Nederland A - Red Dragons 67-33
Red Dragons - Nederland B 37-61
Nederland B - Red Dragons 53-32
Nederland B - Nederland A 36-65

Eindstand

  1. Nederland A
  2. Nederland B
  3. Red Dragons 
Papendal Tournament rolstoel Vrouwen.jpeg

Voor de vrouwen was er een divisie met de Rolling Bears Essen uit de tweede Duitse Bundesliga en JDA Dijon uit de Franse Ligue 2 als tegenstanders. De nationale vrouwenploeg onder leiding van Gertjan van der Linden en Irene Sloof nam het na een klinkende zege op Dijon op tegen Rolling Bears Essen, dat goed partij bood. Met zes Nederlandse spelers/speelsters bij de Duitse club was er sprake van flink wat rivaliteit in het veld. Nederland won op de tweede wedstrijddag met 51-52 door een score van Saskia Pronk in de laatste seconden, maar incasseerde een dag later een forse nederlaag. Roling Bears uit Essen won zo op onderling resultaat deze divisie. "Als de competitie niet van start gaat of als er een tweede coronagolf komt, moeten we misschien wel vaker dit soort evenementen initiëren om de vrouwen goed voor te bereiden op Tokyo", blikte assistent-coach Irene Sloof alvast vooruit naar de toekomst.

Uitslagen vrouwen:

Nederland - JDA Dijon 55-24
Rolling Bears - JDA Dijon 77-46
Nederland - JDA Dijon 54-33
Rolling Bears - Nederland 51-52
JDA Dijon - Rolling Bears 19-74
Nederland - Rolling Bears: 38-70

Eindstand:

  1. Rolling Bears
  2. Nederland
  3. JDA Dijon

Ondanks het feit er geen publiek was en de verschillen onderling soms groot waren, spatte het speelplezier er bij alle teams van af en waren ook de vrijwilligers bij het evenement blij weer actief te kunnen zijn in het rolstoelbasketbal. De Nederlandse competitie wordt eind september weer hervat, te beginnen met de (uitgestelde) Basketball Cup tussen Rotterdam Basketball en Only Friends op zaterdag 26 september om 17.30 uur in Barendrecht. In Duitsland is de seizoenstart uitgesteld is tot 1 oktober.

Foto’s: Steffie Wunderl

Gerelateerde artikelen