!
9 juli 2022

Orange Lions VU20 fors onderuit in tweede groepsduel tegen Hongarije

Door Ronald van Dam

De Orange Lions VU20 hebben een forse nederlaag geleden in hun tweede groepswedstrijd bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie in het Hongaarse Sopron. De Nederlandse basketbalsters keken zaterdag bij rust al tegen een 45-12 achterstand aan en verloren uiteindelijk kansloos met 81-40 van het gastland. Zondag is Tsjechië, dat al won van Hongarije en Frankrijk, de laatste tegenstander in groep A voor de Lions.

Kwartstanden

9-16, 3-29, 15-24, 13-12

Game flow

Nederland ging tot 10-9 goed mee in de eerste minuten en een 16-9 achterstand na het eerste kwart bood nog perspectief. Daarna ging het ineens heel hard. De ploeg van bondscoach Aurelie Bonnan bleef ruim vijf minuten zonder score en zag Hongarije in die periode met een 18-0 run uitlopen naar 34-9, voordat Iris Vennema eindelijk weer eens scoorde voor de Orange Lions. Slechts drie punten produceerde Nederland in het hele tweede kwart. Ook het derde kwart ging met 24-15 naar Hongarije, dat maximaal 48 punten voor kwam te staan. Het vierde kwart was nog met 13-12 voor Nederland, maar dat was slechts een doekje voor het bloeden.

Stats don't lie

Nederland kwam op alle fronten tekort. Een schotpercentage van slechts 24,2 (15 op 62), 2 op 16 driepunters, 8 op 18 vrije worpen, 8 assists en 27 turnovers waar Frankrijk 25 punten uit scoorde. Opvallend: mede door het lage schotpercentage wonnen de Lions het reboundduel met 46-44 door liefst 20 aanvallende rebounds te pakken.

Topscorers

Nederland: Lotte van Kruistum 13 punten (6/10), 7 rebounds (4 aanvallend)
Hongarije: Reka Dombai 29 punten (10/19), 3 op 4 driepunters en5 assists; Julia Boros 14 punten (5/11) en 5 assists.

'We vochten niet in de eerste helft'

Bondscoach Aurelie Bonnan: "Ze waren gewoon beter dan wij vandaag. Bovendien vochten we niet in de eerste helft. De tweede helft ging het beter. Morgen is er weer een dag tegen het team dat bovenaan staat in onze groep. We kunnen aan de bak. Eens zien wat we kunnen doen tegen Tsjechië."

Next Game

Zondag 10 juli: Tsjechië - Nederland (20.15 uur)

(Terug)kijken

Check de toernooisite: FIBA U20 Women's European Championship 2022 - FIBA.basketball