!
Toon van Helfteren.jpg
28 november 2020

Recordinternational en recordbondscoach Toon van Helfteren benoemd tot Erelid

Door Ronald van Dam

Toon van Helfteren is benoemd tot Erelid van de Nederlandse Basketball Bond. Dat heeft de Algemene Vergadering van 28 november besloten. De 69-jarige recordinternational en recordbondscoach ontvangt het erelidmaatschap voor alles wat hij voor het Nederlandse basketball heeft betekend.

Van Helfteren is de zevende persoon die deze bijzondere eer ten beurt valt en na Toon Boot de tweede (voormalig) speler/coach. Boot werd vorig in juni 2019 aan de vooravond van het Wereldkampioenschap 3x3 basketball op het Museumplein in Amsterdam tot Erelid benoemd.

Dat de in Tilburg geboren Delftenaar toetreedt tot het gezelschap van Ereleden, is meer dan verdiend. Van Helfteren kan bogen op een geweldige staat van dienst als basketballer en coach. Als speler was hij o.a. negentien seizoenen actief in de eredivisie, won in die periode eenmaal de landstitel, eenmaal de NBB Beker, werd eenmaal uitgeroepen tot Most Valuable Player en twee keer gekozen in het All Defense Team. Bovendien speelde hij 207 wedstrijden voor Oranje, nog steeds een onaantastbaar record in het valide Nederlandse basketball en een ongelooflijk aantal in de sportwereld in het algemeen.

Als coach is zijn staat van dienst zo mogelijk nog indrukwekkender: vier maal Coach van het Jaar, twee keer landskampioen, vijf keer bekerwinnaar en tweemaal winnaar van de Super Cup. Van 1994 t/m 2019 had hij in twee periodes liefst 129 keer het Nederlands mannenteam onder zijn hoede, eveneens een record.

Maar de meeste indruk maakte Van Helfteren toen hij in een periode van financiële tegenslag bij de bond het onmogelijke waarmaakte en met de Orange Lions in 2015 voor het eerst in 26 jaar weer deelname aan het Europees Kampioenschap afdwong.

Van Helfteren is nu voor het tweede achtereenvolgende seizoen hoofdcoach van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam, zijn negentiende seizoen als coach in de eredivisie.

Voor Van Helfteren is dit de derde onderscheiding in zijn loopbaan. In 1988 was hij al benoemd tot Lid van Verdienste van de NBB en in 2019 kreeg hij een Koninklijke Onderscheiding.

Gerelateerde artikelen