2223 WBL JJ BAL Glaubitz Frank Oortwijn
8 januari 2023

Sterk begin in 2023 brengt Jolly Jumpers naar derde plaats in WBL

Door Ronald van Dam

Jolly Jumpers is het nieuwe kalenderjaar sterk begonnen. De club uit Tubbergen won afgelopen weekeinde twee keer en is daardoor opgeklommen naar de derde plaats op de ranglijst in de Women's Basketball League. Zaterdag werd thuis met 74-53 van Basketbal Academie Limburg gewonnen, zondag volgde in Bemmel een 83-70 uitzege op Lekdetec.nl.

Sportiff Grasshoppers behoudt de koppositie in de WBL. De kersverse Final Four winnaar boekte zaterdag een enigszins moeizame 54-74 overwinning bij LGITS.NL Martini Sparks. Den Helder Suns blijft in het spoor van de koploper uit Katwijk. De regerend landskampioen was zaterdag met 83-70 te sterk voor Startportaal Binnenland, dat daardoor naar de vierde plaats zakte. Triple Threat, dat zaterdag thuis met 74-64 van Topkip Lions won, staat vijfde.

LGITS.NL Martini Sparks - Sportiff Grasshoppers 54-74

Koploper Grasshoppers kende een goede herstart van de competitie en begon het nieuwe jaar met een overwinning op Martini Sparks. Maar die zege kwam wel moeizaam tot stand. Bij rust (30-32) was het verschil maar twee punten in het voordeel van Grasshoppers, waar Anna Hartman haar debuut maakte. Ook in het derde kwart bleef de thuisploeg bij (44-50), maar met een 16-2 run in het vierde kwart werd het verschil alsnog opgevoerd naar twintig punten.
Grasshoppers-coach Renate Sluijs zag een moeizame eerste helft: “We hadden de verdedigende intensiteit, communicatie en rebounding niet op orde. En alle losse ballen waren voor de tegenstander. In de tweede helft ging dat veel beter, waardoor we aanvallend ook makkelijker tot scoren kwamen.”

Topscorer Grasshoppers: Lotte van Kruistum 19 punten.

Den Helder Suns - Startportaal Binnenland 83-70

In de eerste speelronde van 2023 stond meteen al de kraker tussen de nummers twee en drie van de ranglijst op het programma. Marlou de Kleijn bleek de oliebollen het beste te hebben verteerd, want ze was in het eerste kwart niet te stoppen en dat bezorgde Binnenland een 17-24 voorsprong. Een 15-0 run van Den Helder zorgde voor een ommekeer in de wedstrijd, waardoor de thuisploeg bij de rust met 41-35 leidde. In het derde kwart (17-17) bleven de teams redelijk bij elkaar in de buurt, maar in het vierde kwart pakte Den Helder het initiatief, waardoor de voorsprong verder opliep. De teller stopte uiteindelijk bij 83-70. Den Helder-coach Mario Bennes zag een aantal speelsters geblesseerd raken en met de duels tegen BAL (dinsdag) en Topkip Lions (woensdag) voor de boeg is dat zorgelijk.

Topscorer Den Helder Suns: Iris Vennema 23 punten (9/16), 10 rebounds, 5 assists, 2 steals en 3/5 driepunters.
Topscorer Binnenland: Marlou de Kleijn 32 punten (12/21), 6 reboundsm 4 assists, 2 steals en 3/7 driepunters.

2223 WBL DHS BIN Kelsey Lidge

Jolly Jumpers - Basketbal Academie Limburg 74-53

De bezoekende ploeg hield het eerste (18-16) en tweede kwart (15-14) nog gelijke tred met Jolly Jumpers, maar zag het verschil in het derde kwart toch oplopen naar 16 punten: 58-42. De zege van de ploeg uit Tubbergen kwam daarna niet meer in gevaar.
"In de eerste helft leken we aanvallend wat ritme te missen", vond assistent-coach Martijn Bos van Jolly Jumnpers. "We kregen goede opties en namen prima schoten, maar ze wilden niet vallen. Ondanks dat we slechts acht speelsters tot onze beschikking hadden, bleef aanvallend ons tempo vrij hoog, met name in het derde kwart. Onze aanvallende transition was goed, waardoor we een aantal goede fastbreaks en open layups kregen. Dit is een belangrijke overwinning die ons vertrouwen geeft voor de volgende wedstrijden."

Topscorer Jolly Jumpers: Anke Rikhof 18 punten (9/13), 5 rebounds en 2 steals.
Topscorer BAL: Sydney Clayton 18 punten (7/13), 11 rebounds (5 aanvallend) en 2 blocks.

Lekdetec.nl - Jolly Jumpers 59-66

Jolly Jumpers kon een dag later weer aan de bak en moest daarvoor afreizen naar Bemmel. De strijd ging lang gelijk op. Na drie kwarten was de score in evenwicht (46-46), maat het lukte de ploeg van Chris Stomp en zijn assistent Martijn Bos om in het vierde kwart een kleine voorsprong te nemen en die daarna in veilige haven te loodsen.
Bos: "Met twee winstpartijen in twee dagen zijn we dik tevreden. We hadden moeite met het verdedigen van de pick-and-rolls van Lekdetec. Na wat aanpassingen verliep het verdedigend beter. Met ruim drie minuten te spelen stonden we zes punten voor. Doordat we verdedigend te weinig druk zetten, kregen we in een mum van tijd twee driepunters tegen. Dat we de wedstrijd vervolgens toch winnend afsluiten toont onze veerkracht aan."

Topscorer Lekdetec: Yfke Hoek 18 punten en 15 rebounds (6 aanvallend).
Topscorer Jolly Jumpers: Marell Glaubitz (grote foto) 20 punten, 4/10 driepunters en 6 rebounds.

Foto's: Frank Oortwijn en Jeffrey Lewakabessy