!
27 november 2020

Sterke tweede helft helpt Orange Lions langs Zweden in Turkse bubbel

Door Ronald van Dam

Het moest van ver komen, maar de Orange Lions zijn het tweede window van de kwalificatie voor EuroBasket 2022 begonnen met een zege. De Nederlandse basketballers wonnen vrijdag in de Turkse bubbel met 78-76 van Zweden dankzij een sterke tweede helft. De ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia boog een 38-42 achterstand om in een 76-66 voorsprong en hield daar aan het einde twee punten van over, voldoende voor de winst. Het is de tweede overwinning van Nederland in drie duels in groep D.

Game flow

Met de startende center Joey van Zegeren als aanjager in de eerste minuten nam Nederland een 9-5 voorsprong. Heel lang kon de ploeg die op papier thuis speelde in de Sinan Erdem Arena in Istanbul, daar niet van genieten. Bij 11-11 was Zweden alweer langszij, om vervolgens uit te lopen naar een 15-18 voorsprong na het eerste kwart.

Het verschil werd na een driepunter van de Zweedse Amerikaan Chris Czerapowicz en een score van Alexander Lindqvist zelfs acht punten (20-28) na drie minuten spelen in het tweede kwart. Het was vooral te danken aan Yannick Franke (12 punten in de eerste helft) dat de Orange Lions die achterstand weer weg poetsten (36-36), maar een sterke slotfase bezorgde Zweden toch nog een 38-42 voorsprong bij rust. Met name het balverlies (10 keer in de eerste helft), het magere driepuntsschot (2 op 11) en negen Zweedse aanvallende rebounds waren voor bondscoach Buscaglia aandachtspunten in de kleedkamer.

Een drive van spelverdeler Tobias Borg en een score van Denzel Andersson deden de Zweedse voorsprong begin derde kwart zelfs groeien naar negen punten (38-47), waarna Nederland weer aan een inhaalrace moest beginnen. Opnieuw met succes. Eerst knalde Keye van der Vuurst de Vries een driepunter raak, gevolgd door twee fraaie punten van Worthy de Jong, die samen zo het Nederlandse vuurtje aanstaken. Jito Kok vervolmaakte de comeback met een lay-up voor 54-54, waarna Franke met twee rake vrije worpen Nederland voor het eerst in lange tijd weer op voorsprong zette: 56-54 aan het einde van het derde kwart.

Begin vierde kwart ging Nederland op dezelfde voet verder. Een driepunter van Shane Hammink, een score uit een aanvallende rebound van Franke, een driepunter van De Jong, nog eentje van Leon Williams en een score van Jito Kok brachten de Lions op 76-66, meteen ook de grootste voorsprong in de wedstrijd. Slordige Nederlandse balinnames en foutenlast gaven de Zweden in de laatste minuten toch weer hoop. Met een driepunter knalde Borg de Scandinaviërs terug op één punt (77-76), maar een onsportieve fout op Charlon Kloof vlak voor tijd bezegelde het Zweedse lot.

Opvallend

Nederland kreeg over de hele wedstrijd bijna twee keer zoveel vrije worpen als Zweden (27 om 14) en met name Yannick Franke (10 uit 10) wist daar wel raad mee. In het game plan van de Lions stond het verijdelen van de Zweedse fastbreak rood omcirkeld. Dat lukte goed, want de Scandinaviërs scoorden maar 5 punten uit de break en Nederland zelf 16. Uit de 19 Zweedse turnovers maakte Oranje liefst 31 punten en van de bank kreeg bondscoach Buscaglia 46 punten, aangevoerd door Franke met 22.
Voor captain Worthy de Jong was het een bijzondere wedstrijd. In zijn honderdste interland scoorde de captain 9 punten, waarmee hij de grens van 1000 punten in zijn interlandcarrière bereikte.

'Al met al was dit een hele goede teamprestatie'

Keye van der Vuurst de Vries: "In de eerste helft lieten we te veel toe en maakten kleine foutjes. Na de rust gingen we harder en fysieker spelen, er ging een tandje bij, zou je kunnen zeggen. Dit is een hele belangrijke zege die we hebben geboekt. Al met al een hele goede teamprestatie. Uiteindelijk was onze defense de doorslaggevende factor, denk ik. Het was zeker geen gemakkelijke zege op Zweden, maar we zijn wel weer een stapje dichter bij het EK-ticket gekomen. Omdat Turkije na ons met 79-62 van Kroatië heeft verloren, kunnen we ons plaatsen als we zondag van Turkije winnen, maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan."

Topscorers

Nederland: Yannick Franke 22 (5/11), 4 rebounds, 3 assists, 2 steals, 2/6 driepunters en 10/10 vrije worpen; Shane Hammink 12 (4/8) en 2/3 driepunters; Charlon Kloof 13 (3/9) en 1/7 driepunters.
Zweden: Chris Czerapowicz 21 (8/15) en 4/8 driepunters; Tobias Berg 13 (4/14) en 4 assists; Nicholas Spires 10 en 11 rebounds (9 aanvallend) en Johan Lofberg 16 (6/11) en 3/5 driepunters.

Next game

Zondag 29 augustus: Nederland - Turkije om 15.00 uur, live te zien op Ziggo Sport (kanaal 13 en Extra).