!
20022021 KRO NED the only way is up.jpg
22 februari 2021

Trotse Maurizio Buscaglia gaat met Orange Lions tegen Zweden vol voor de winst

Door Ronald van Dam

De klus is geklaard, plaatsing voor EuroBasket 2022 is een feit, maar voor de Orange Lions staat er in de Turkse bubbel nog één wedstrijd op het programma. Maandagmiddag om 15.00 uur treedt het Nederlands mannenteam aan tegen het al uitgeschakelde Zweden, live te zien op Kanaal 14 van Ziggo Sport. Voor Maurizio Buscaglia een mooie gelegenheid om de youngsters in de selectie speeltijd te geven. Maar nog belangrijker vindt de Italiaanse bondscoach dat zijn ploeg de kwalificatiecyclus met een goed gevoel afsluit. “Dat hoort bij deze ploeg. We gaan voor de winst.”

Ten opzichte van de zaterdag met 57-65 gewonnen wedstrijd tegen Kroatië treden de Orange Lions aan met twee nieuwe namen in de wedstrijdselectie. Worthy de Jong, die zaterdag uit voorzorg aan de kant werd gehouden met een lichte knieblessure, is weer terug. En Buscaglia heeft ook een plek ingeruimd voor diens jonge Leidse clubgenoot Emmanuel Nzekwesi, de verrassende topscorer van de Dutch Basketball League. Leon Williams en Shane Hammink staan dit keer niet op het roster.

Naarmate het duel tegen Kroatië vorderde zag Buscaglia de Orange Lions steeds beter gaan spelen en steeds meer grip op de wedstrijd krijgen. “We hadden het in begin moeilijk, de Kroaten begonnen sterk. Als staf zijn we erop blijven hameren om balbezit voor balbezit te spelen, dat is iets waar we voortdurend me bezig zijn. Het lukte ons om terug te komen tot acht punten bij de rust. De turnovers in de eerste helft baarden wel zorgen, maar door gefocust en als team te spelen hebben we de wedstrijd naar ons hand kunnen zetten.”

20022021 KRO NED Jito Kok.jpg

“Verdedigend slaagden we er beter om Bilan en Sakic aan banden te leggen en in de aanval lieten we in de tweede helft de bal veel beter rond gaan”, vervolgt Buscaglia vanuit de Turkse bubbel door de telefoon. “Twee, drie extra passes, waardoor je hun verdediging aan het werk zet en dan de bal naar de weak side swingen voor een open schot, waardoor bijvoorbeeld Olaf Schaftenaar er twee belangrijke driepunters in kon knallen. Verdedigend had Jito Kok een paar goede stops, maar dit is een prestatie van de hele ploeg.”

De huidige trainer/coach van Brescia in de Serie A is vol lof over de prestatie van zijn ploeg: plaatsing voor het Europees kampioenschap in 2022, voor het eerst in zes jaar. “In het eerste window hebben we de basis gelegd met de uitzege op de Turken. Daarna volgde in het tweede window de belangrijke zege op Zweden en hebben we verstandig tegen de Turken ondanks het verlies het onderlinge verschil in ons voordeel gehouden. En met de zege op Kroatië hebben we ons zelf beloond. Ik ben trots op deze groep, maar het is de verdienste van al die 36 jongens die er vanaf 2019 bij betrokken zijn geweest. We hadden een missie en die is volbracht. Nu kunnen we met onze jonge groep de volgende stap zetten op een eindtoernooi. Voor het Nederlandse basketball is dit heel belangrijk en heel mooi.”

20022021 KRO NED Buscaglia.jpg

Nederland en Zweden speelden in het verleden al 38 keer tegen elkaar. Daarvan wonnen de Orange Lions er 22, waaronder de laatste twee. In 2017 was Nederland in een oefenwedstrijd in Weert de bovenliggende partij en op 27 november van vorig jaar tijdens het tweede kwalificatiewindow. Die 78-76 overwinning in de Turkse bubbel is achteraf goud waard gebleken. Het is de derde keer dat beide landen elkaar in een EK-kwalificatiewedstrijd ontmoeten. In 1981 wonnen de Zweden met 73-72, vorig jaar Nederland met twee punten verschil.

Dat Nederland al geplaatst is en de Zweden uitgeschakeld, maakt voor Buscaglia niet uit. Voor hem is dit geen wedstrijd om des keizers baard, als staat er niets meer op het spel. "We gaan spelen voor de winst. Voor het zelfvertrouwen van de jongens is het belangrijk om dit window en het kwalificatieproces met een goed gevoel af te sluiten. Dat hoort bij ons en dat gaan we dus ook doen.”

Foto's: fiba.basketball

20022021 KRO NED Blijdschap.jpg

Gerelateerde artikelen