!
2020_TripleThreat_boodschappen.jpg
31 maart 2021

Verkiezing Sportclub van het Jaar in het teken van de veerkracht

Door Ronald van Dam

De derde editie van de verkiezing Sportclub van het Jaar komt eraan. Nadat in 2020 als gevolg van de coronapandemie en de lockdown een jaar werd gepauzeerd, kunnen sportverenigingen vanaf vandaag t/m 5 mei zich weer aanmelden voor deze landelijke verkiezing, dus ook de basketbalclubs. Als winnaar van de eerste twee verkiezingen bij de sportverenigingen (Crackerjacks in 2018 en Triple Threat in 2019) hebben we als Basketball Nederland een eer hoog te houden. Laten we dus voor drie op rij gaan.

Veerkracht staat centraal

Het is zonder twijfel een uitdagend jaar geweest voor alle sportclubs in Nederland. Gelukkig zijn de meeste verenigingen niet bij de pakken neer gaan zitten, ook de basketbalclubs niet, maar hebben ze zich van hun meest creatieve kant laten zien. Om extra inkomsten te creëren, maar ook om in verbinding te blijven met hun leden en de buurt. Van inzamelacties, online trainingen tot boodschappen doen voor de buurt: de initiatieven zijn eindeloos en hartverwarmend. Om de verenigingen een hart onder de riem te steken, staat bij de derde editie van de verkiezing Club van het Jaar deze veerkracht centraal. Daarom de oproep aan alle basketbalclubs op om hun veerkracht zichtbaar te maken en anderen te inspireren.

Nieuw: eigen verkiezing en Wild Card

Nieuw dit jaar is dat naast de landelijke verkiezing ook een Club van het Jaar in het basketball zelf uit zal worden geroepen. Daarover zullen we later meer bekend maken. Ook nieuw is de Wild Card die wordt uitgereikt aan de club die de beste motivatie heeft om ‘Club van het Jaar’ te worden. Het aantal behaalde stemmen is daarbij niet relevant. Een vereniging met weinig stemmen, maar met een goede onderbouwing om tot Club van het Jaar te worden gekozen, kan samen met de twaalf provinciewinnaars toch meedingen naar de titel ‘Club van het Jaar’.

Crackerjacks pleintjes.jpg

Onze winnaars: Crackerjacks en Triple Threat

In 2018 werd de Amersfoortse basketbalvereniging Crackerjacks als allereerste ooit tot Sportvereniging van het Jaar gekozen. Van een ingedutte vereniging transformeerde Crackerjacks tot een gepassioneerde sportclub met maatschappelijke impact. Een jaar later werd Crackerjacks opgevolgd door Triple Threat uit Haarlem, wederom een zeer actieve en maatschappelijk betrokken basketbalvereniging. De jarenlange inzet van deze club om jongeren in Haarlem een toekomstperspectief te bieden en hen niet alleen sportief, maar zeker ook maatschappelijk, te ondersteunen, is niet onopgemerkt gebleven. Als Basketball Nederland zijn we er trots op dat deze twee clubs laten zien dat basketball zoveel meer heeft te bieden dan het spelletje alleen. Iets dat ze in tijden van corona ook hebben gedaan met een boodschappenservice (Triple Threat) en 3x3 op pleintjes (Crackerjacks).

Waarom Club van het Jaar?

Nederland telt ruim vijftigduizend verenigingen en stichtingen, die samen het grootste sociale netwerk van ons land vormen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. En waar talent wordt opgeleid. Samen bereik je meer dan alleen en dáárom is verenigen zo belangrijk. Rabobank heeft samen met sportkoepel NOC*NSF, AD.nl, LKCA en Kunstbende het initiatief genomen om het fenomeen verenigen te vieren en te belonen. De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport, dat sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning biedt. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Aanmelding geopend

Wil je meer weten of je met je vereniging aanmelden, kijk dan snel op de website van Club van het Jaar.

Gerelateerde artikelen