2223 G2 GRO LEI Gaddefors
24 mei 2023

Zorg en Zekerheid Leiden brengt finale play-offs weer in evenwicht

Door Manus Etten

De strijd om de Nederlandse basketbaltitel bij de mannen is weer in evenwicht. Zorg en Zekerheid Leiden versloeg dinsdagavond in Martiniplaza in Groningen Donar met 63-68 en bracht daarmee de stand in de best-of-five serie op 1-1. Na de eerste wedstrijd in eigen huis met 91-94 te hebben verloren, pakten de Leidenaren zo het thuisvoordeel weer terug. De bezoekers scoorden 21 punten uit de 20 turnovers van Donar.

De tweede wedstrijd tussen Donar en Zorg en Zekerheid Leiden speelt zich af in een bijna uitverkocht MartiniPlaza. De toeschouwers krijgen een Donar te zien dat in het begin van de game snel tien punten voorsprong pakt: 13-3. Daarna komen de bezoekers terug en bij het eind van het eerste kwart is het verschil nog maar twee punten: 19-17.

Daarna ontstaat er een game die tot aan het eind heel close blijft: rust 33-30, stand na drie kwarten 48-50). Een voorsprong van Donar wordt dan weer overgenomen door ZZ Leiden. De bezoekers geven vanaf het eind van het derde kwart de leiding niet meer af. Donar is altijd dicht in de buurt.

Maar de thuisploeg kan de zeer effectief spelende Thomas Rutherford niet aan banden leggen. De lange Amerikaan mag 24 punten maken, 12 rebounds pakken en 4 schoten blokken. In de eerste wedstrijd was hij mede door foutenlast onzichtbaar, terwijl vanavond het trio Deion Hammond, Erikas Venskus en David Collins maar relatief weinig punten scoren. Stan van den Elzen daarentegen kwam door met 12 punten.

Clay Mounce is voor Donar productief en heeft net als Rutherford een double-double met 20 punten en 10 rebounds. Vernon Taylor kwam tot 13 punten. Samen scoren ze net te weinig punten om de wedstrijd te winnen.

Zorg en Zekerheid Leiden wint dus de tweede wedstrijd met 65-68. Donar-coach Andrej Stimac vertelt na afloop: “Het is een serie van UFC-wedstrijden.” Zijn collega Doug Spradley spreekt van een ‘dog fight’.

De derde wedstrijd is komende donderdag om 20.30 uur in de Vijf Meihal.